用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇打緊生長激素saizen, 入嚟傾吓
樓主: carahau
go

有冇打緊生長激素saizen, 入嚟傾吓 [複製鏈接]

醒目開學勳章

只係12歲,重有得高,佢而家中一啫,叫佢做多d跳既運動,瞓多d,而且醫生都講幫助不大.同時我聽人講女仔長高期去到15歲,重有3年高.
我見d女仔係中一會高得好快,當然要睇有無經期,同遺傳.
我個囡打羽毛球,一星期打足4日,同瞓好多,一日至少要10個鐘,有時瞓11個鐘都唔夠.每日半杯朱古力奶,呢排高左好多.小學排試過排尾6,而家都唔講自己矮.

同時睇番本兒童身高表,146都唔係好矮,係低過50小小,

打生長激素要細個打效果先好.你不如問多個醫生.因為打都幾貴,如果作用不多,就無謂,反而做多d運動,瞓多d重好.

醒目開學勳章

原帖由 Jackielee 於 09-11-21 11:01 發表
我女都係12歲, 剛剛做body check, 醫生都話仲有1年多時間高。
我諗超過14歲, 就算有得高都係好少。
最衰呀女差不多係0運動,踢極都唔郁。
咁瞓多d又得唔得呢,我個女因為每次打差不多3個鐘羽毛球,運動量大,所以要瞓好多個鐘,功課都差d做唔切,我想同佢睇醫生,點解要瞓咁多,試過7點多瞓到第二朝5點幾都唔願起身.

醒目開學勳章

原帖由 carahau 於 09-11-21 19:34 發表
sukkiu,

囡囡因工課多, 每天只有7-8個中訓, 我起初都以為她只是未及發育, 直至看見上圍開始發育, 但高度仍停滯不前, 才走去看e生, 點知...

...
我囡都係今年上圍開始發育,由暑假開始標高,可能各方面配合.運動,睡眠和食物,因為小學時成日無食早餐返學,又話學校d飯唔好食,有時食兩啖就唔食.如果女仔只可以高到13歲,佢都只可以同我一樣高.

真係要問下有打的小朋友,因為真係好貴,我識一個網友個女都有打,但係唔太顯著,因為佢遲打,早d打,功效會好d.

放假時俾個囡瞓多d,又做下運動,始終這兩樣都係對身體好.

醒目開學勳章

原帖由 carahau 於 09-11-23 08:42 發表
Hi sukkiu,

咁請問你囡囡係咪上圍一發育就即刻標高? 期間長高了多少cm?

個囡係今年開始發育,4月做學童保健量高150,昨日去診所量大約157,因為無除鞋度,係暑假至開學覺高左好多.
但睇番對上一年比較,小五至小六一年都高左9cm,呢個月足12歲.

去年暑假佢學游水,我覺得有幫助,但係都有人都講游水對增無幫助,今年只游了十堂水,同開學後不停打羽毛球.

醒目開學勳章

如果醫生都講成效不大,我覺得不要打,除了金錢和時間,最要緊是小朋友的健康,而事實上小朋友的暫時身高是50以下,都不是很矮.環顧我們的身邊,都有不少的女性是這樣的身高,不如欣賞從另一角度來看,嬌小也有美態.
若只高多1-2cm而賠上了健康,真是得不償失.
這是我的意見.
‹ 上一主題|下一主題