用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 令小朋友近似native English speaker
go

令小朋友近似native English speaker   [複製鏈接]

回覆樓主

唔係native eng speaker, 又返本地幼兒園,應該有 d 難度。。。
我明你,其實我都想我 bb 又識中文但英文又勁,但我屋企都係得我同工人可以講英文,老公 / 公公婆婆 / 爺爺嫲嫲 都係廣東話之餘仲要有鄉下音,所以我唯有compromise, 識中文英文同到中國人/外國人溝通到就ok, 唔使講到native 甘勁。
我琴日先去完個talk 講 local vs international school. 佢都係話好難兩樣都好叻。佢都建議學英文可以搵d 講英文既興趣班, 由 social 開始。佢亦話 d 英文幼兒園雖然老師係native speaker, 但同學間係講中文 (playground language), 同真係講native english 既同學仔 (真正的國際學校) 係唔同。

厚多士 發表於 17-6-9 13:52
我朋友個女讀真國際學校,但英文都只係流利而非native, 因為好多香港人同學仔,同埋屋企亦係講廣東話。
...

yeh 要做到好似native 甘真係唔容易。真係要全屋企人連親戚都係講native eng 先得。 父母講英文但港式口音已經爭 d 喇。

Covenant2017 發表於 17-6-9 15:19
當然不是啦。
只需安排孩子自幼在真正國際學校就讀,而在家可完全用廣東話溝通,到高小或初中,廣東話及英 ...

甘犀利 ! 甘真係要真正既國際學校,喺同學之間都係講英文。。。 不過唔容易入,我都唔打算行呢條路喇。。。

既然係甘,樓主考慮下國際學校啦 ~
‹ 上一主題|下一主題