用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心
樓主: YWWong
go

沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心   [複製鏈接]

係沙田區S2要插班無咁容易, 好多津校英中唔止中一無得敲門, 根本任何年級都唔收插班生,識人B1B考級10, 打算S2插班B1A學校, 打電話去2間龍頭 B1A學校,人地問都唔問成績,就話唔收插班生.

快樂 發表於 16-7-6 23:52
實例,我女小學同學派到蘇浙唔鐘意,叩呂明才唔收,讀左一年蘇浙,全級10名內,f2考番入呂明才

...
呂明才肯收S2-S4插班生, 曾肇添和崇真中學都唔收。

看了呂明才FORM, 要求中、英、數班名次及級名次, 請問你女同學係唔係呢三科分別都是級10名內?

謝謝!

nonodarling  曾記舊年有收S3插班生喎!
嗰位同學的成績好TOP  發表於 16-7-7 11:52

pineapple0983 發表於 16-7-7 11:14
對,這幾年收生容易很多(即位小人多),弱勢校就更要谷高學生的成績,這樣學校才會有將來。否則將來收生情況 ...
操pre-S1是一個好快提升band 1人數既方法。當然, 學校要做多d功夫,俾到學生歸屬感, 畢業生先至會認真做卷。

mcl203 發表於 16-7-7 11:28
利用TSA名義都係,但被反左枱~~~
有咁上下根基既學校, 就會將重點移係pre-S1道, 我仔當年係日日早半個鍾返學操pre-S1,學校年年keep住靚業績.

當然, 操pre-S1只是其中一個環節, 教學及測考頻密程度等等因素都好重要.

曾記舊年有收S3插班生喎!
嗰位同學的成績好TOP  發表於 2 小時前
------------------------------------------------------

前幾日有熟人打去問過, 話唔收插班生, 接線生問都無問成績.

可以講下S3嗰位同學咩途徑入去嗎?

nonodarling 發表於 16-7-19 12:46
咩途徑就唔清楚但嗰個同學成績就好標青喇
想插班曾記,成績一定不是泛泛之輩喇.

熟人B1B 級10內, 而且有三兩科主科更是級頭2、3名, 可能今年曾記唔收插班生啦, 學校接線生問都無問成績,就直接話唔收.

‹ 上一主題|下一主題