用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指 ...
go

你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指教 [複製鏈接]

有無家長收到了LH的pn入取通知書阿?但我覺得康城的普通話老師普通話真系普通左d...有d 十五十六,有無讀緊的媽咪分享下阿?不可否認,老師系好nice,好熱心,起碼我面試果時俾我的感覺系甘~~可能面試果時,d廣東話老師全部系班房裡面,所以出邊都系普通話老師,其實我打算俾個女K1讀普英班,因為屋企都講國語為主,但系面試完了,感覺D普通話老師講普通話發音無幾個標準的。
     一入去,門口招待的老師,就一口粵式普通話,大堂的老師都系,去到面試果時,因為系普通話面試.果位老師的普通話都系好粵式,好多音都讀吾准,"你好"就讀成"里好","那裡"就講成"辣里".後邊打探左下先知,原來果間LH的普通話老師,一半都系廣東人,廣東出世果種,咁即係粵語系母語啦,唔知其他分校有無尼種情況呢?有無讀緊LH康城校的家長可以分享下?當然啦,都有d講的好好噶,好似課室門口接待我地,幫我地分組入班房,最後又帶我地去見校長的老師同埋系校長班房裡面的老師都講的幾好啊。
   純屬個人疑問,希望不喜勿鬧,因為我個人覺得,做的普通話老師,就算吾系北方人,都吾應該穩D廣東人來教普通話掛,發音真系吳系好準,如果系你地,你地會點選?因為其實除左尼點,我都系幾中意LH的..

5    0    0    0

九龍塘,不過我覺得遠,因為我住坑口,覺得2歲人仔坐甘耐校車好辛苦...

回覆 elephantbaby 的帖子

多謝你阿,我都係咁唸,始終女太細個了

回覆 Popo^^ 的帖子

因為將軍澳區學之園算最好的了,所以先問下

回覆 pybonnie 的帖子

多謝你阿,明白

回覆 kissobaby 的帖子

其他分校我唔知,康城分校係因為都有問d朋友,距地小朋友讀緊,同埋同d老師關係都ok,所以話俾我知的。我絕對唔係質疑老師的質素,我只係想聽聽大家的意見而已,我只係覺得廣東人教普通話會唔會好適合而已。謝謝

回覆 sailormercury 的帖子

多謝你的回覆,只不過我話發音有問題的果位老師係同我女普通話面試的老師,無理由叫個廣東話老師來普通話面試掛。。同埋粵語老師跟普通話老師我都係分得清楚的。。。。。有名牌阿嘛。。

回覆 力爭上游 的帖子

你都係in康城校嗎?有無收到信阿?

回覆 小曳人 的帖子

我唔係咁的意思,其實如果講的准,咩人教都ok啦,鬼佬教我都無問題,我只不過覺得果d普通話老師講的野真係好唔準,點教的學生准?但係我都知學之園係將軍澳區算出名的,所以我想知道如果係你地會點取捨而已。多謝你地俾我意見,我唔係一個好奄尖的家長,但我都會有d要求,我俾的咁多學費俾小朋友讀書,我都希望係值得的而已。多謝你地

其實我都係問個問題,希望睇下大家意見而已,唔洗咁"砸"我掛。。我絕對相信凱帆校好好,因我朋友都有推薦,話果間係四間學之園裡面排第二。第一係青衣校。我實在離的太遠,同埋聽說面試的人好多,而且競爭好大,所以我先就近報了康城校,聽講會易d。我唔覺得果度老師差,我都話左距地好nice,但我覺得有d老師普通話好唔準,但有d都好好,但我可以確保我我無把廣東話老師當普通話老師。因為同裡面老師傾解知道學校有十幾個普通話老師,七八個粵語老師而已,而且粵語老師都係班房裡面面試。我只係希望盡量俾最好的野俾我的女而已,所以先上來問問大家會點選擇而已。anyway,多謝你俾我意見,從你的態度上我都知道你好中意學之園。

因為康城校係個大型住宅區裡面,很多老師同學生都住係度,所以都幾透明的,我面試完就有打探下,距地一共3個pn班主任加埋快1k2k3一級一個粵語老師,所以一共有六位粵語老師,八位英文老師加一助教,然後k1k3每級都有三位普通話老師,k2因為目前五個班,所以除左一位粵語老師,共四位普通話老師,再加個普通話助教,一共十一位普通話老師,尼d都係一位已經離職的老師話俾我朋友聽的,我真係有做功課的,因為這是我第一個小朋友,所以可能緊張左d,引起不快請見諒。原諒我這怪獸家長。。。

其實尼d我都唔理了,了解就得了,讀的一間學校起碼都要了解一間學校的形式同運作掛,我只不過想睇下家長會唔會介意去一間語言唔準的名校而已,不過點都好,我唸我都會試下pn先,好似之前的家長咁話,都唔知第二年係邊,而且pn都粵英,同普通話都無咩好大關係。始終都唔係好想個bb咁細個就要坐好耐校長返學,多謝

回覆 sailormercury 的帖子

多謝你阿,我都係緊張d,多謝你體諒

回覆 bbsissi 的帖子

多謝你的回覆阿,起碼證明我唔係講大話,我昨晚問左,人地話四位阿,仲有一位直頭係本港的,不過點都好了,我係驚女聽唔明廣東話先打算英普而已,但聽你地咁講,普英唔得,粵英都ok,始終要講粵語的,多謝你

其實我都好奇怪,我發個貼討論下大家介吾介意普通話吾准的老師教普通話接,kissobaby你吾洗句句砸人拉,你可以好中意尼間學校,但吾可以人地討論下都吾得,可能你果間真系好好,但你都系入讀半年而已,但你留言從頭到尾都系我可能見到的是家長義工,或者果d老師系講國語的廣東人,其實我未去過凱帆校,我不做果間學校任何評論,但我親身去過康城,所以我評論,但系請問你有無接觸過康城校?點解你甘肯定果間學校的老師呢?,吾同地區學生質數都吾同拉,你又點可以覺得間間學校都系一樣的呢?     其一:我面試果日,見到的系老師,定系校工等等,人地都有掛牌的嘛,可以睇的麻,點可能睇錯?而且粵語人講粵語,普通話人講普通話,我相信去面試LH的人都知道啦.就好似普通話老師吾會因為家長聽吾明普通話而講粵語一樣.
     其二:我都話做我吾介意老師邊度人,我介意的系講的吾准,講的準的話,外國人當普通話老師我都OK,仲好崇拜距添,我講的系個我親身經歷的事實,點解一定要幫距地穩個理由?果間學校仲要吾系你讀開的果間,你系咪有D崇拜過頭呢?因為我見到學校話請的普通話老師都係咩母語普通話人士,有幾級證書的,所以先問下而已
    其三,我點以偏概全了?我系講有D講的吾準,但都有D講的好的,點解你就要講我話吾準的,吾講我都有講有D都講的好呢?我系咪見果所有老師?我唸差不多啦,門口兩位,大堂兩位,面試中接待我們去班房的兩位,面試我 的一位,加埋去見校長班房里面的兩位.一共都九位,因為老師都幾熱情,見面都打招呼,所以都有講一兩句.面試果位講的多D,老師之間有時都會細細聲說話,都可以聽到阿.
     其四,本來就有十一位,我都講左點解十一位,里面四位來自廣東,差不多一半,再請問你,你讀個凱帆校,你點解甘肯定TKO 根本冇十幾位普通話老師?邊個亂講?仲要講俾你說穿,我來尼度討論接,又吾系玩偵探遊戲,仲比你說穿...我吾知你到底系家長定系果間學校里面的咩人.由我第一日討論,你就系度不停的砸我,質疑我,如果妳真係FANS,我甘拜下風.
最後,我覺得吾搞清楚的人係你,我很清楚學校的情況,我只想知家長會吾會介意我所講的問題而已,我不知道妳咁偏激做咩...我講的係事實,妳講的係可能.
長氣左D,大家見諒,其實我一直都有關注教育論壇,但得個睇,但因為今年自己個女面試選校了,又有D問題需要請教,才註冊個帳號來問問.之前被講居心不良已經吾開心了.試問,我問D可能負面的問題,又點居心不良了?

回覆 konew720 的帖子

我吾係認定廣東人講得吾準,而係我果日面試聽到普通話老師講的吾準,所以現問下家長會吾會介意而已.因為真係好廣東腔.可能我表達得方式有D問題,但絕對沒有看不起人的意思.我介意的係準吾準,吾係邊度人.

回覆 Vickyblah 的帖子

絕對贊同妳的意見,只有最適合自己小朋友的學校,沒有最好的學校.

回覆 hhyeu1 的帖子

距話距小朋友都係讀左半年,讀左半年,可以俾家長崇拜都犀利,但仲可以俾家長維護自己學校都算了,維護埋其他學校又真係果左D

回覆 hhyeu1 的帖子

我唸係無掛,我都有問過,不過學校無正面回答,就話距地都有普通話評級試的證書,不過尼d我有晤係好care,其實教小朋友而已,有心中七畢業都好過無心的博士生拉,最緊要小朋友開心,始終幼稚園來的.只不過希望我地撿的妳地,都貪妳地的雙語環境,但系如果尼點都做吾到,甘收的甘高學費,又有d十五十六拉,哈哈哈哈,師奶心態~~

回覆 bbsissi 的帖子

請問你是在讀學生家長嗎?
‹ 上一主題|下一主題