用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 有關冠忠保母車多載學童問題
樓主: ceci101
go

有關冠忠保母車多載學童問題 [複製鏈接]

我都有問過......係掉頭問題,細車好轉........法例又無規定保母車/校車後座要有安全帶,所以佢地又唔違法(出自運輸處)

都無佢乎

我依希記得好過學校有考慮過一人一位可能車費會貴左(唔記得好清楚),大家可以表達下都唔介意,咁學校就有野可以同冠忠商量

原帖由 kiteli 於 09-9-16 10:10 發表

各位家長 ,

其實法例 係死0既 ...
講真, HK 都有勞工法例, 不過呢樣野係 MINIMUM REQUIREMENT, 都有EMPLOYER 比多過 勞工法例所訂的ANNUAL LEAVE 比 EMPLOYEES 啦

所以我咁唸唔知 WORK 唔 WORK , 就係 學校可 ...

原帖由 lafayette 於 09-9-16 13:00 發表
咁啱我公司都係用"冠忠"做廠車的, 仲係返工放工超過7條線, 香港/九龍/新界都有, 咁當然我公司係大集團, 有足夠議價能力, 我地買親野都係"貨比三家", 你接受得我地條件先接到我單生意, 我地直情有條款, 如果有同事上 ...

老實......駐場總管就好好人....office果d就態度惡劣......仲有邊三家貨呢?比d資料佢地丫

原帖由 ceci101 於 09-9-16 17:14 發表
其實家長在選擇及車費上都沒有選擇, 只是搭與不搭的問題. 身為家長的考慮就係安全, 我明明是付了一個座位的車費, 為何要坐2/3個座位, 當時冠忠收得呢個車費就係已經計過成本, 冠忠在法律的闊鬆內, 現在是多載6名學童 ...

私家車係可以3當二的,的士係咪有獨立規定要五個人呢?我好似記得的士都係3當二架

你比錢時,可能已經唔係一人一位......如果大家都覺得貴小小可以,其實可以係問卷度寫清楚,等pta/學校可以同冠忠傾下,其實幾年前,我都覺得咁危險,打過去運輸處,問過冠忠/學校,就係咁回覆

原帖由 ceci101 於 09-9-17 11:33 發表
各位乘冠忠校巴的媽咪,
我已盡了我的力跟副校商量過及又寫過信, 單憑我一人的力量真的有限, 我在此希望各家長有機會都向學校反應一下此事. 因為我們不是最後一站上車,真不知上了多少名學童, 按冠忠的回覆, 他們那麼 ...

大家可以係問卷調查度反影,而家應該無可能可以安排到架啦,點樣臨時抽調車輛?係咪個個家長都接受加車費?係咪學校有足夠地方/車位比增加既車?都係好多野要諗的我三個小朋友都係度畢業,問題真係沒有太大,但唔否定有潛在危險....不過都要大家商討,搵一個所有校車家長都平衡到既方案

原帖由 豬大媽 於 09-9-17 14:36 發表
I just want to raise one question:
Insurance issue -  how many person that they covered  if there is accident ? since they are arrange "3人2座 " . if 29 seat school bus, it should be covered 29 person ...

無超載唔係成架車包晒架咩?咁問下冠忠直接d.....我仔而家都坐校車......我女架保母車都係3當二(1.xm樓下).....呢個情況唔只聖心要問清楚
‹ 上一主題|下一主題