用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局正檢討小學呈分試各科比重 研究將體育科納入呈分 ...
發新帖回覆
樓主: B.B.BaBa
go

教育局正檢討小學呈分試各科比重 研究將體育科納入呈分   [複製鏈接]

Rpp 發表於 24-3-6 20:05
天份問題,音樂係有範圍溫考。如果呈埋體育手腳唔協調死梗。打羽毛球開波開極隻波都係掉背後,乒乓球未識 ...

運動都有各種不同天份,田徑好的可能係球類唔掂,游水叻的可能跑唔掂

還有,跳舞體操計唔計?

Rpp 發表於 24-3-6 20:57
都係體藝呀!田徑有學過資勢有模有樣,一跑就廢,排球佢聲稱識開波。

識得一個跳舞得獎和跑玩學界,媽咪話所有用拍用棍的球類,佢都搞唔掂,開唔到波,個拍永遠掂唔掂個波,好似控制唔到咁

Rpp 發表於 24-3-6 23:10
你好似講我果件啵,不過我件要流汗的就唔到,靜靜地玩象棋可以玩半日。
...

我個視藝都係多得老師大發悲,2次呈分都意外地有B,整個小學階段只有這2次視藝有B

我當時唸我個咁都有B,應該好多同學有A

上中學就現形啦,初中三年,有2年同一個老師教,VA fail咗,有一年另一個老師教,不過就次次留堂重做,老師話肯重做的,會合格

HK-MAN 發表於 24-3-7 08:39
咁學校要將所有體育野開科,先可以公平計算分數...例如游水,你無教授過就點可以評分呢? ...

有游水堂咪要考囉
好彩我小朋友畢咗業,小學先有游水堂
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊