用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 怪獸家長「贏在射精前」論 被批誇張
go

怪獸家長「贏在射精前」論 被批誇張 [複製鏈接]

其實唔誇張,肯定有唔少家長咁諗,只是有冇guts講出黎比人知…

回覆 Samgorhi 的帖子

不能控制是否成功懷孕,但會努力安排期望在理想的時段內成功。我看來是黐線,孩子是天賜的,除非是人造,否則不是你想要就即有。但他們試過因孩子是細B而連報名表都冇得攞,見著孩子表現不比其他大B差但因收細B有quota而被拒絕,他們不想再經歷多次而計算第二個幾時要出世的月份,可能是無可口非....我們已過了那階段的,可能係針唔吉到肉唔知痛....從客觀角度去看,希望預備要為人父母的不要太強求,不要太隨波逐流,受人影響,適可而止。仲有,作父母的請緊慎自己的言語,我真係講唔出口的贏在XX前真是那些媽媽的用語而不是電視台作出來的gimmick。電視台應否用這核突東西來嘩眾取寵我不評論,但真係好希望父母能慎言(是in general speaking,不只是針對這個贏在XXX),有朝一日孩子長大了會有機會睇番自己和自己父母的過去,希望他們不會因此而感到尷尬甚至羞愧!
我可能太老土,不喜勿插

回覆 20120808 的帖子

我未試過在EK上會冇禮貌…但今次真係忍唔住…咁大個人唔使人教在適當時間和在適當場合講d適當嘅野吧!請不用再針對我那個post作詞語的解釋和發表你的偉論。如再繼續,我情願刪掉我的post,免得害大家要跟你作無謂的爭論…
謝謝高抬貴手!

回覆 20120808 的帖子

用不著得罪,更不用對不起!節目不是三級,也只是個娛樂節目。只是個有女兒的保守媽媽希望孩子可學習在適當的場合說適當嘅野。失禮晒!

回覆 shadeslayer 的帖子

唉,怕輸蝕的就會想賺盡…一月最盡…

回覆 MrBeast 的帖子

其實不是保唔保守問題,如是教子有關性知識是沒問題的,但不用大庭廣眾的講笑咁講…都係個句,適當場合講適當嘅野…

12月出細的不是大B了。同年出生的如是年初的就是大B,年尾的細B,12月的更是超細B…如12月的B跟之後個年的小朋友一同入學,他們就是超大B,有些學校也不收超大B…

有,但不想開名…請見諒!其實9-12月的也是適齡入學,一樣是有學校不接受細B申請的…
‹ 上一主題|下一主題