用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實幼稚園面試收生標準
go

其實幼稚園面試收生標準 [複製鏈接]

其實幼稚園面試收生標準係點,我都知間間都唔同概,好似我個女咁,面試時一組6個小朋友,個個小朋友都十問九唔應,包括我個女,我個女淨係見到有禮物先答2句嘢,識講多謝,老師叫佢拍好椅子佢都有做,有俾玩具小朋友玩,咁OK嗎,咁究竟睇D咩呢,仲要600個人爭120個位.....

我想問下如果面試冇一間成功,係咪要等到一月註冊後再去叩門

1    0    0    0

回覆 konew720 的帖子

老師只是問了我2條問題,邊個揍,有冇番學,我唔係怪獸家長,我報了4間,其實小朋友開心最緊要,一路都好平常心,但一去到面試個場面,D家長著到行一行,好誇張LAW,攪到我好緊張

回覆 Cigaretteyip 的帖子

青衣聖多默,我地唔係報咩名校,只要小朋友開心就得

回覆 Cigaretteyip 的帖子

冇錯,問小朋友其實好多如,咁細個邊識答,我個仔10年前入幼稚園,只係問幾條問題即時收,又唔駛排長龍唔駛爭,我地個時考英藝,邊有而家咁,樣樣都爭餐死.....真係好辛苦

balj    發表於 15-11-9 15:00

回覆 maomaofafa 的帖子

係啦,我都見到,好慘呀,而家D小朋友真係好慘,所以我唔會迫自己D仔女,我個仔今年12歲升了中一由細到大都無給任何壓力,佢同我地關係好好咩都講,成績就真係麻麻地,其實讀唔到唔一定差,只要佢唔學壞就可以,行行出狀元

到阿女今年考幼稚園,真係見到香港十年的轉變,同阿仔個時真係天淵之別,而家的小朋友真係好辛苦

‹ 上一主題|下一主題