用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 很想跟今年的升小媽媽們分享
樓主: nlc775s
go

很想跟今年的升小媽媽們分享   [複製鏈接]

L+H 發表於 16-12-16 19:18
即係考p1時(K2 咋喎)要有p1程度???

叩門是K3 暑假。
我想話阿囡幼稚園基本上已教到小一上學期程度,但叩門考筆試,佢地係唔知咩事,因為無考過試。仲要叩門同考直私考小一唔同,直私多數有MC 揀,或者用口答,份叩門卷係中英數直接答卷,起碼要預備佢地知點做卷。

964000 發表於 16-12-16 20:33
反而我覺得神校那幾間不會太睇重考艱深的認字

神校唔使、神津就要

siden  Well said  發表於 16-12-16 22:23

siden 發表於 16-12-20 12:38
我見到的例子係,幼稚園太hea太happy。入了happy kinder又冇居安思危,日日浄係做完happy kinder嘅功課即 ...

Exactly, 那怕學校有補底班,但小朋友都要出力追,其實好辛苦。
仲要教書越教越快、要求越來越高,其實都辛苦。所以即使好好運,入到好學校,底子唔好嘅話,其實再上都辛苦。
唔係話要超前學習,但揀學校和考學校都係一個matching game, 好彩入到、跟唔到嘅話,大人細路都辛苦。所以應該好好了解學校之餘,也應該了解一下小朋友嘅進度和能力,評估是否合適。

mcl203 發表於 16-12-20 18:23
睇番佢K3畢業份評估...數學只係學到"認識10以內既減數..11及12以內既加數"
可能係多年前要求低D啦...但佢K ...

12以內加數,10以內減數好好啦。
我地小一上學期期考,唔記得18以內加減數都係咁上下咋
‹ 上一主題|下一主題