用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀緊中文學校小一, Oxford Reading Tree 應去到那個Stag ...
樓主: chunbb2
go

讀緊中文學校小一, Oxford Reading Tree 應去到那個Stage? [複製鏈接]

回覆:讀緊中文學校小一, Oxford Reading Tree 應去到那個Stage

阿仔都係K3,睇緊ort 12同Usborne Young reading系列。其實有心陪睇書幾個月,小朋友會學得好快,我仔由3月中開始ort 3, 短短2個月已去到12,佢有時睇得開心,一日睇十幾本,呢啲細細本,好快就完成,佢覺得好有成功感。

引用:Quote:原帖由+NCSC9+於+14-05-16+發表身邊

原帖由 cherrieshum 於 14-05-17 發表
Me too!阿女現在K3,一早看畢stage 9,請問圖書館有stage 11以上嗎?
有,但留意個名叫Treetop

引用:回覆+AgapePa+的帖子 明白,+咁會否叫小朋

原帖由 chunbb2 於 14-05-19 發表
回覆 AgapePa 的帖子

明白, 咁會否叫小朋友讀和解一次你聽, 確保他明白
我要求佢讀出聲,想肯定佢發音冇問題,啲chapter book起碼幾十頁,我只會抽其中一部分黎問,以了解佢睇唔睇得明本書。佢3月開始英文進步好多,雖然佢冇響出面學oral,但閱讀時讀出聲令佢響學校英文堂時更主動發表意見,之前評估表得3,4個excellent, 啱啱收到果份已接近100%都係excellent。如果我多啲時間,好想俾佢聽多啲audio學,希望改善下口音同語感。我個仔係讀普通學券幼稚園,如靠學校教,我諗連睇stage 1都會睇唔掂

‹ 上一主題|下一主題