用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇? ...
樓主: seamama
go

如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇?   [複製鏈接]

NKpa 發表於 13-2-9 01:21
兩間都係好學校,都係要求高的學校,讀得到,讀邊間都唔會揀錯。

要分邊間岩自己,主要考慮係有無細佬,一條龍可攻可守,萬五元一年有無困難,對督促阿仔溫習的心力,學校對學生能力差異的方針和態度。

唔知有無家長有sources比較過兩間小學同年級的功課試卷,甚至讀本和教學活動呢?

1. 我比較過兩間小學同年級的notes, 讀本和試卷,ls較深一些. 尤其是英數普.但程度未及一些著名的直私校(sfa,apl,kts,gh,dgs...)
2. 再比較中學, ls程度都比yw高.尤其是最top的一堆尖子. ls競爭大, 增值亦大.
3. 不過,在ls 中學,, 讀書很差的學生亦可以見到...

TKO2040 發表於 13-2-12 00:26
我有朋友讀喇小, 佢地數學卷真係叫淺,  但英華卷還比LS更淺?但我未見過英華(小)既試卷.
不過有朋友讀英華(中), 佢地程度係好強差人意, 特別係中&英程度都好唔掂. 中一中文作文字數, 不如6年班.

1. 去到高年級, 因需要配合tsa及升中編班試, 及又不想拖低下游學生成績, 所以出卷一般深極有限. 但ls有增潤課程和課後奧數班, 那些才是勁料.

2. 在重要和公認的奧數比賽(i.e.協港澳杯,奧校和保良局三大賽事; 當然不算華廈,希望, 大王杯, stanford 等小型比賽),通常三甲是sfa, ls 和嘉福榮真.  英華只是一般.

nkpa 發表於 13-2-12 00:51
謝謝youma解答。想再知多d,ls小學容易取得高分嗎?多同學取90分以上嗎?

TKO2040, 你朋友還在讀中一嗎?他 ...

1. 考試唔同默書, 考試取90分以上, 在任何學校都從來不易, ls亦如是. 有些家長把一些名校神化了.
2. ls叻個班會良爭班內頭三, 因可上台攞獎, 平均約90分已好有機會, 其他學校亦大概如是.

NKpa 發表於 13-2-12 13:16
好奇上奧協港澳杯看看

2012香港賽區
至尊學校大獎﹝小學組﹞成績  
名次 學校名稱  
冠軍 英華小學  
亞軍 聖公會田灣始南小學  
季軍 聖方濟各英文小學  
第四名 拔萃男書院附屬小學

http://www.hkmo.cc/html/20120416/1-1.htm
(在hkmo.cc找不到2011小學成績名單)

再看奧校近兩年學校成績三甲

2012:  冠:嘉福榮;  亞:喇沙;  季:仁立
2011:  冠:聖芳濟各;  亞:英華;  季:喇沙
http://www.hkmos.org/comhk/index.html

英華奧數成績其實也不錯.

1. 都聽聞英華有一屆學生很不錯. 是否能長期保持, 要看多幾屆了.2. ls跟奧協校關係好, 更每年借出比賽場地. 但跟奧協關係差, 近來好似已唔鼓勵學生參加... 教育界都幾政治化.

seamama 發表於 13-2-13 09:01
好多謝咁多位家長嘅回應,似乎喺軟件,硬件及成績都差不多的情況下,宗教,有弟弟,及學費成為了關鍵選擇因 ...

1. 傻la, 除非是宗教因素, 那有人會選Y棄L?!
2. 單單看L的師兄connections, 入大機會, 交流機會, 硬件, 同儕激勵等等因素...家長已經心裏有數.

3. 而且L中學的尖子多出許多, 那有人不想入去拚拚實力?!

‹ 上一主題|下一主題