用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 2015-2016 優才小一有消息未?
樓主: Cavebaby
go

2015-2016 優才小一有消息未?   [複製鏈接]

引用:剛才打去學校問,信已交去郵局,呢一兩日應

原帖由 maymayliu7774 於 14-09-11 發表
剛才打去學校問,信已交去郵局,呢一兩日應該收到,九月尾家長上第一堂。希望大家都收到好消息! ...
Excited

回覆:Cavebaby 的帖子

1st waiting.....
暫時未有offer、所以都要take
一有其他offer就会放優才
Really disappointed on their arrangement

引用:咁即係呢ROUND有無人被取錄

原帖由 sumaggie101 於 14-09-12 發表
咁即係呢ROUND有無人被取錄
No

回覆:sasahunghung 的帖子

Letter said : 3rd interview starts from Nov till May 2015

引用:Quote:原帖由+Cavebaby+於+14-09-12+發表回

原帖由 maomaochoi 於 14-09-12 發表
我都諗住有offer就唔大抽獎,而家係諗住就算優才有offer俾我,我一考到第二間, 就即放優才。始終行政咁亂, ...
X2

回覆:littlenstar 的帖子

3rd in 是否只見小朋友?in 咩呢?

引用:好明顯係+copy+and+paste+上年嗰篇文而出事

原帖由 crm1chm 於 14-09-13 發表
好明顯係 copy and paste 上年嗰篇文而出事啦
仲叫自己名校!

引用:Quote:原帖由+FortuneBB+於+14-09-13+發表

原帖由 傻太 於 14-09-13 發表
可能佢真係揀唔落手,要全部waiting呢

會否是因為以往conditional offer果班聽完8成就消失,聽哂1 ...
冇理由一個都揀唔落
仲要上年conditional offer 係今年我們second in 後全部消失
好彩呢度有得呻、呻完再努力報同in 其他學校

引用:5、6月至收,即係話有家長要hold其他學校of

原帖由 Charlotte_mom 於 14-09-13 發表
5、6月至收,即係話有家長要hold其他學校offer直到6月。心儀其他學校的家長,就全部一齊等了

...
版主、我們一眾失望的家長係唔會hold 優才咁久、一有其他offer 就放。唔會上佢D堂!

引用:Quote:twotwoshing+發表於+14-9-13+18:35+

原帖由 lulubobo 於 14-09-13 發表
莫道你在選擇人,人亦能選擇你

回覆:mamay 的帖子

我等緊真道、9月尾出result,希望9月25曰前出、唔洗去優才上堂

引用:公道d講,有其他offer就唔上堂呢個做法,係

原帖由 teambuilder 於 14-09-14 發表
公道d講,有其他offer就唔上堂呢個做法,係好多家長本身既plan; 而唔係因為咁而覺得優才不及其他學校;尤其 ...
公道D講、未發生呢件事、好多人如有condition offer 係會繼續上堂、包括我……因優才是一所好學校。但作為一位未有小朋友入學的家長、我地暫時唔會知學校點好、我地係以今次interview 嘅experience 來講。
再公道講、深水埗有間學校interview 4次、其實幾多次係冇問題、一早講清楚、大家心中有數。
再公道講、另外一間直資遲咗公佈、遲咗家長當然會失望,家長係明白事理、好似優才遲我們會等、唔會好似今次咁!

LuLuKiuKiu  Agree!  發表於 14-9-15 11:02

引用:回覆+mamay+的帖子 明白你所講,可惜既係

原帖由 teambuilder 於 14-09-14 發表
回覆 mamay 的帖子

明白你所講,可惜既係個個都以為自己本應有offer, 事實上又係咪咁?事實係一早已知1st  ...
邊間in 4 次、我唔知、我跟你講

引用:Quote:原帖由+yylemami+於+14-09-14+發表如

原帖由 maomaochoi 於 14-09-14 發表
仲要最無奈係唔知3rd interview係in 乜!完全無譜。英華都好有透明度,知道最後係同校長對話,男拔2nd inte ...
3rd in 是否等於上年1st waiting and waiting interview?

引用:今轉有冇人get+offer?定只有1st+waiting+an

原帖由 simsimwong 於 14-09-14 發表
今轉有冇人get offer?
定只有1st waiting and 2nd waiting ?
No conditional offer, only 1st waiting and waiting

引用:Quote:yylemami+發表於+14-9-15+12:12+係第

原帖由 AgapePa 於 14-09-15 發表
上年由9月開始, 差不多個個月都call 人2nd in.  學校不停俾人追問幾時有得 2nd in.
有上堂一定有得in
請問上年conditional offer 的2nd in 是否見小朋友only?
問D咩?

回覆:2015-2016 優才小一有消息未

小學是否全數直上中學?要否睇成績?

回覆:2015-2016 優才小一有消息未

突發其想: 如D學生跟左校長講自稱是名校學生、如過見真正名校e.g.DBS, DGS, St Paul Co Edu......唔知對方有咩反應

回覆 maomaochoi 的帖子

can't agree with you more.  
The teachers in fact are very nice
‹ 上一主題|下一主題