用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四比學校踢出校點算?
go

中四比學校踢出校點算? [複製鏈接]

我好擔心個女, 如果中四成績太差比學校踢走, 仲有咩學校可以捱埋中五或其他出路, 麻煩各位.
   0    0    0    0

回覆 #2 修羅雪姬 的文章

修羅雪姬,
好多謝你的回應, 我囡囡先天專注力不足, 讀書對她來說有困難, 加上佢有亞氏保加症, 睇野好主觀, 人際關係也有障礙, 如果佢係一般細路, 我相信我會主張佢出社會碰釘, 再搵自己應行的路, 但係佢就比較複雜, 社會亦比學校複雜, 我只希望有個地方比佢完成中五, 希望時間令佢思想成熟一些, 再作打算, 佢讀書唔叻, 但鋼琴就準備考八級, 但樂理唔pass (專家話一般亞氏保加的障礙) 你提到既補習班日間課程, 收生資格如何? 佢真係好差, 我驚人地未必收, 或者方便pm我嗎? 真是多謝你的意見.

回覆 #4 emmyfok 的文章

emmyfok,
我在美孚, 謝謝~

多謝咁多位...
emmyfok, 地利亞一年前我都問過, 佢而家upgrade中, 學位好緊...
motherlau, 創意我都會考慮, 只怕人家嫌亞囡成績太差唔收.
virgokaren, 留級唔喇, 阿囡今年18了, 況且佢真係唔仲意讀書..
反而你提及既藝專我稔佢會勁仲意, 因為佢好仲意彈琴, 佢係教會做詩琴的, 但藝專會唔會收生睇成績都好緊架?從哪裡可獲得呢方面既資料呢, 唔該先^^

virgokaren,
唔該晒你的資料, 今日在網上都嘗試找呢間學校資料, 謝謝~都係哥句, 成績太差唔知人收唔收..

回覆 #12 virgokaren 的文章

virgokaren,

我有些唔明白, 到底我囡囡入學資格是否完成中五, 因為選科係咪已經是專上課程呢? 似乎佢唔係招高中喎, 可否指教指教, thx..

回覆 #17 virgokaren 的文章

唔該晒你呀! 唔講我真係唔知國中畢業即係中三, 尋晚同阿囡提過, 佢當然想喇, 但要21/6過去考試 (如果我冇睇錯), 佢學校23/6期考, 雖然明知佢冇心機考, 但要係21/6親身過台灣, 我心情好亂呀! 想請教21/6之後仲會唔會招生架? 唔該very much...
你比既香港資料我之前都有留意, 麻煩在佢係夜間課程..

回覆 #19 virgokaren 的文章

virgokaren,
THX.  我今日都send 左email過去學校查詢該日之後會否再招生, 不過就冇提囡囡鋼琴程度, (佢出年先考八級), 希望佢比到答覆我喇! 想問下我睇唔到課程有咩科目同讀幾耐? 仲有一個學期係咪一年or半年?唔知知唔知呢?thx again^^
頭先上深圳音樂學院web site, 原來收16以下讀中學, 冇得諗.

回覆 #21 virgokaren 的文章

virgokaren,
呢幾日麻煩晒您幫我搵到咁多資料!^^ 大家唔相識都肯花時間幫忙, 真係好多謝您! 因為你, 我才知道阿囡有台灣呢個出路, 呢兩天我都打電話問香港agent, 佢話年招會係出年二至三月開始, 但可惜藝岡就冇列在名單以內 (可能佢唔算大學大專卦我估), 就算中五完左都唔洗咁徬徨, 但係如要在這幾天內作出決定我同先生都覺有些草率, 唯有睇下佢學校點先喇, 我都有問創意收唔收中五, 佢地未覆, 其他學校又唔多知, 最美滿既結局係在香港讀完中五 , 一來話晒都係香港中學畢業, (可能係我兩公婆傻想法者), 二來佢既亞氏保加症令我地好唔放心, 好想有足夠準備先, (驚佢讀讀下兩個月話唔讀走番呢香港, 到時兩頭唔到岸都唔知點算!) 出年考慮去藝岡, 之後返香港希望教琴搵兩餐, 我地就願la!

[ 本文章最後由 wi-wi 於 08-6-7 09:48 編輯 ]

virgokaren,
頭先同囡囡坐低再傾, 佢真係好有興趣, 唔想會考, 自己知自己事, 佢話除音樂自己真係冇咩其他興趣, 我會星期一試下打去學校用我唔咸唔淡既"刨冬瓜"問下, 可唔可以試些考試, 你講得好岩, 再浪費一年真係唔多化算, 好多謝你既意見, thx so much!

回覆 #25 virgokaren 的文章

thx again & again!^^
‹ 上一主題|下一主題