用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想要好英文語境,津小邊間好?
樓主: Fabi_c
go

想要好英文語境,津小邊間好?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

全港英文官津,搵晒就係咁多。係咪英文小學就係最重要選擇,要考慮考慮

醒目開學勳章 王國長老

Fabi_c 發表於 17-8-2 17:33
我想 AgapePa 說的是津校,所以沒有提喇沙。

喇沙當然是津貼小學

醒目開學勳章 王國長老

Soundervolt 發表於 17-8-2 19:45
唔係啩?!旨意向菲傭學英文?其實好多菲傭衹懂簡單英文字句,有部份直情嚇死人。 喺街見到啲小朋友可以用 ...

唔係靠菲傭學英文,係語境。要小朋友明白同習慣唔講英文係無得生存(誇張法)
以前我都係所謂英中,畢業後講句英文都面紅。出黎工作跟外國人做野,由面紅到而家極度流暢、唔敢話好唔好,但講得。我見呢份工時同鬼佬老闆吹水吹足1.5小時無難度

呢一代學生普遍英文比上一代強,亦同語境有關,識唔少家無菲傭,「自動轉台」能力真係差d。由細見慣net,oral會較理想

醒目開學勳章 王國長老

Soundervolt 發表於 17-8-3 09:25

我用過既菲傭得兩個比較好其中一位係大學畢業,嚟香港攞 ...

唔係靠菲傭學英文
呢句我寫得好清楚,唔係學

鬼唔知跟外國人學好咩,有先得架。讀本地學住普通本地樓無啦啦邊度走d外國人出黎

醒目開學勳章 王國長老

Soundervolt 發表於 17-8-3 10:10
我之前係其他帖有講過,參加多尐外國人參與既課外活動。

True
聽過有人話返英文church tim

我請左工人十幾年,點會唔知咩水平(我個已經叫正常,有d真係暈!)
當然,跟菲傭「學」唔會掂,只係話,語言嘅野學左真係要用。學好語言咪就係靠跌跌碰碰地從錯誤中學習呀。流利地講open the light一定唔理想,但總比身體語言強(身邊真係有呢種小朋友,一見菲傭啞左,寧願唔出聲,金髮綠眼就更加啦)

所以,先唔好「嫌棄」邊個英文唔夠好。每一次講英文,都係一個學習機會。這是我想帶出的

醒目開學勳章 王國長老

lui 發表於 17-8-3 11:59
以前同依家唔問,你中文一定要合格才可入大學。

唔止合格(2),係要3

醒目開學勳章 王國長老

keep-calm 發表於 17-8-3 12:21
D bay 或中環區可能先較多這類興趣班選擇。

有嘅.....講黎講去有錢有商量
‹ 上一主題|下一主題