用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 現在小女三年級, 升中有什麼預備
go

現在小女三年級, 升中有什麼預備   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我自己咁唸咋:
小3, 大概估下自己女女係上中下游位置, 按以往學校升中紀錄, 大概會去咩級數學校; 如果未研究就快D去8下, 有個預算 (如果查証唔到近年數字, 即學校唔願公佈, 多數都.......要小心)
如果進取D, 不過試插班去D有聯繫/直屬中學的小學; 留意中學網可跟學校, 亦可跟屋企

daisy17772    發表於 15-8-15 00:40

醒目開學勳章 王國長老

另外, 留意下學校呈分標準, 除中英數常外(乘幾?), 音同視藝都要的, 音樂點計分? 要唔要考樂理? 樂器係大家一齊木童笛定鬥勁先? 有無可能操fit d? 視藝都係

醒目開學勳章 王國長老

引用:成績只係中上無突異功能插班較难吧~~我女学

原帖由 Yanamami 於 15-08-14 發表
成績只係中上無突異功能插班較难吧~~我女学校有两條女飛魚插入DGJS P6, 識一條APS女飛魚都一样~當然成績也 ...
插班唔一定係神校如果本身區份競爭大,英中少。轉去一間較有勝算已經唔錯

‹ 上一主題|下一主題