用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校?
go

無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆:無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校?

我都認同,考小學時識睇簡單中英文圖書、愛閱讀、有基本語文能力、合理地合群、有組織力、解難能力,真係好基本。唔好怪學校揀人,世界上真係有家長可以由得個小朋友長期唔合格、唔交功課、明顯跟唔上老師出到聲都無反應。咁當家長咩準備功夫都唔做,將所有責任交俾學校,你叫人點俾信心家長會緊張孩子學習呢?純粹理性分析,不喜勿插

醒目開學勳章 王國長老

引用:乜都唔識,+唔識睇中英題目,+學校無教句子,+

原帖由 momokeikei 於 14-06-17 發表
乜都唔識, 唔識睇中英題目, 學校無教句子, 所以中英文只識生字唔識句子, 就算你比佢而家學緊個本故事書佢,  ...
16-2唔係幼稚園程度,10以內就係

醒目開學勳章 王國長老

carven1977 發表於 14-6-17 10:07
雖然唔係幼稚園內程度,但出面好多小朋友已學會了!而我個囝囝已經學識百位除個位數了。乘數双位乘双位都 ...
哎..........邊間學校唔著重成績丫, 點愉快, 交唔出成績, 一樣俾人淘汰, 收唔到生就等摺, 想校董會撥款都難, 校長都無得撈呀

所以就算標榜愉快的學校(愉快唔等於唔睇成績)如港同, 播道, 真道等, 邊間唔考基本學術丫, 好似我之前講, 自己識睇書, 兩文三語真係好基本

‹ 上一主題|下一主題