用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校直資化要顧及貧苦學生(蘇偉文)
go

學校直資化要顧及貧苦學生(蘇偉文)   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆:學校直資化要顧及貧苦學生(蘇偉文)

無錯資助可以幫到負擔吾起既家長,但好多人吾係真係窮到要攤開晒條數出黎申請資助架嘛,三千幾話多吾多話少亦吾少,真係會令一d家庭卻步

醒目開學勳章 王國長老

大把啦, 我自己都係, 淨學費兩個細路都$5600, 仲有校車LUNCH等等, 一闊三大 (太貴既都已經唔敢揀)

醒目開學勳章 王國長老

我知係N年前(講緊01/02年左右既事)當時EDB推校本條例, 有D學校唔想跟, 要自由就只有轉直資, 一直都有debate, 一黎唔想好似無錢就無書讀(尢其有違教會學校辦學原則), 而且當時叫學校自負盈虧都係一個risk, 無人想take

點知咁多年後個世界都變成咁

醒目開學勳章 王國長老

73662710 發表於 13-4-17 09:30
Anybody knows which school it is?

跑馬地st paul應該落實, 而家想轉既係聖士提反女校

醒目開學勳章 王國長老

loveDD 發表於 13-4-17 10:05
個個都想每朝一起身就有免費早餐,但邊有咁著數!  個個都話要公平,咁咪派位囉,但一派位又會有人出聲,其 ...

最弊而家係學校自己都知咁派位有問題, 要跳船

哎, 好難, 作為家長, 我真係唔想見到小小5歲人仔就要練到十八般武藝去應戰, 亦令基層家庭孩子更難與其他同齡學生睇齊, 所以我唔建議全部考
唔考就即係mei埋雙眼派, 派位家長又嘈, 學校又唔鐘意....

醒目開學勳章 王國長老

獎學金(scholarship)與助學金(subsidy)不同

醒目開學勳章 王國長老

hadwinboy 發表於 13-4-17 12:11
我有朋友申請神校小一, 並上其校網一併硏究助學金資格。發現是把家庭收入+手頭現金一併計算。本應以我朋友 ...

無辦法, 規矩就係規矩, 到大學申請政府LOAN一樣係咁, 渣層樓就係事, 儲住一萬幾十萬未買樓就大件事

醒目開學勳章 王國長老

Mukchilee 發表於 13-4-17 12:10
直資學校又可以自己揀學生, 又唔駛take risk轉做私立.......政府又居然肯比佢咁......

收得納稅人錢, 起碼 ...

無衝突WOR, 唔通直資學校果D學生家長唔係納稅人?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+13-4-17+13:43

原帖由 Mukchilee 於 13-04-17 發表
官津校: 如果有空位唔會唔收你, 所以你要交稅!

直資: 有位都可以唔收你, 再等另外一個佢認為更合適的申請 ...
唸得太簡單了。最近識人個仔要轉校,香港九龍搵晒見埋都可以吾收,搵埋教育局幫手,最後幾辛苦至有學校收。你估真係有位就個個納稅人去到都收咩

loveDD  agree,官津學校話唔收就唔收,盡管學額仍未爆棚!  發表於 13-4-18 10:22

醒目開學勳章 王國長老

我都唔明, 人人可以考直資, 點解學校揀學生就係剥削?
咁官津有計分有分校網, 我個仔出世就註定無分, 我無錢搬去41網, 咁就唔係剥削? 歧視tim啦

醒目開學勳章 王國長老

我唔想講D虛無飄渺既比喻, 我睇唔明

只知道, 制度上, 所有學生都可以考直資, 憑實力去考, 我D小朋友都係自己考入去, 我係小一派位制度下犧牲品, 我輸唔起

我仔女讀直資, 政府資助佢地兩份, 如果佢地考唔到直資, 佢地讀津校, 政府都係資助佢地兩份, 分分鐘仲俾得多, 我唔明有咩ISSUE, 我有無交學費有影響嗎? 我仔女讀左直資, 令其他納稅人負擔重左嗎?

醒目開學勳章 王國長老

引用:蘇偉文的文章好公充平衡,點解傾傾吓又咁重

原帖由 MC1128 於 13-04-19 發表
蘇偉文的文章好公充平衡,點解傾傾吓又咁重火藥味?直資制度好到無改善討論的空間?
...
當然有。咩制度係完美?

醒目開學勳章 王國長老

請問邊位講過"不能討論"? 直資制度係有討論空間, 事實的確係無制度係完美, 呢兩句說話有何不妥? 無任何一位ever講過直資無檢討空間wor, 你是否太敏感?

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+Mukchilee+的帖子 純粹站在我自己的

原帖由 四隻貓 於 13-04-30 發表
回復 Mukchilee 的帖子

純粹站在我自己的立場, 我很歡迎直資, 我簡直覺得是近年來少有(對我來說)的德政.
直資本來吾係一件壞事,亦吾存在雙重資助。好似我呢d派位制度犧牲者,直資係另一個選擇。現行派位制度係吾完美,派位制度就算要改,都真係要留返d機會俾條件無咁好既學生,所以我反對全部學校interview,我吾希望見到無錢栽培幼兒既家庭輸在起跑線,亦吾希望有錢栽培幼兒既家庭更瘋狂咁操練細路。如果政府繼續容許津校變直資。咁呢個變態scenario就會成形

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-05-01+

原帖由 shadeslayer 於 13-05-01 發表
如果政府繼續容許津校變直資。咁呢個變態scenario就會成形

Xxx
突然唸起「領滙」一例

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+lawsonmoon+於+13-5-2+19:29+

原帖由 lawsonmoon 於 13-05-02 發表
而家夠吾俾筆試啦咪一樣有學校話「俾支筆個細路無聊畫下」

‹ 上一主題|下一主題