用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Khmama請幫忙, 煩惱中
樓主: Bobostar
go

Khmama請幫忙, 煩惱中   [複製鏈接]

QQ敏 發表於 13-1-16 20:21
回復 khmama 的帖子

今天已交了第一間.第二間等khmama的意見

荃官只要操行有B就會有面試, 成績佔40%, 面試佔40%, 特異功能佔15%, 聯繫佔5%. 所以面試表現好相當重要. 既然你間學校過往都有3-5個入到, 自行都不妨一試, 亦可以先打探你學校有幾多人同你爭, 提高成功機會. 李兆基會見晒所有人, 成績, 面試, 活動同操行各佔25%, 會考學生既解難同數理能力, 機會都幾大. 何傳耀非常著重成績, 佔70%而面試佔20%. 一間咁重視成績既學校, 入去讀相信唔會輕鬆, 你睇下適唔適合你仔仔. 安柱冇記錯都係見晒, 只要操行有B, 成績佔50%, 面試佔30%, 活動佔20%. 如果對仔仔面試信心大, 可以考慮荃官+安柱, 否則就安柱+李兆基就比較穩陣. 不過你必須要心儀所揀既學校, 如果唔係考到冇得抽獎又後悔就唔好.

回覆:stanleyapple 的帖子

曾記+沙崇/培英

回復 kiukiupig 的帖子

如果你揀胡忠又自行成功, 跟住比你上番band1c, 你會唔會好後悔先? 假如入胡忠你都OK, 因為程度上都合適 咁自行揀胡忠作第二志願就冇問題. 你要明白沙蘇機會渺茫, 如果你以2a成績再去搏多間1c, 好大機會只可以等抽獎. 去到抽獎你就要接受任何一間band2, 你覺得可以接受呢個風險, 可以試一間band1c如郭得勝, 最多等抽獎. 唔想搏就胡忠. 我唔覺得黃笏南自行會收band2.

回復 stanleyapple 的帖子

沙田友唔怕進取, 因為抽獎機會大.

edelwise 發表於 13-1-16 07:25
khmama,

小女第二次呈分為 56/136, 屬b1尾, 因尚未交表,
順天>蒙民偉>呂郭碧鳳. 係其他佔15%, 包括體藝, 服務, 活動同宗教. 千祈咪斷章取義, 宗教只佔15%既其中幾個%啫, 唔係差好遠.

回覆:stanleyapple 的帖子

如果根據小學以往派位結果,有大約一半60-70人可以讀band1英中,間小學本身在同區唔算差,因為band1%比standard嘅1/3高,咁top10應該已屬band頭.

kiukiupig 發表於 13-1-20 14:24
感激Khmama之前的分析,上星期已交表沙蘇(有點後悔,好像浪費了自行機會,但交了表冇法),所以第二志願一定 ...

能否上到第一組別, 好睇師兄姐編班試既分數差距. 所以你好難估到差幾多. 如果你囡囡唔係因為失手跌落band2頭, 要奇蹟地第三次考得好好拉上band1既機會有幾大, 相信你會比我清楚. 如果自行搏郭得勝. 大抽獎首志願揀咗band1c繼續搏, 就唔好將胡忠放第二, 我覺得冇咩機會第二會抽到.

回覆:kiukiupig 的帖子

既然一直係band2成績,報胡忠在程度上適合,唔需要太勉強去報band1.

回覆:kiukiupig 的帖子

作為父母可能係無奈沮喪,但係對小朋友可能係祝福,將來嘅事冇人會知,希望你順利入到心儀學校.

回復 yuetmama 的帖子

學校未必肯轉時間, 而且叫得間學校轉, 即係睇重另一間啦, 你話學校會點諗?

回復 bobocelia2000 的帖子

九華同曾記可以考慮. 睇番上年派位結果, 馬主有62.3%派入band1英中, 淨係入曾記都有20個. 沙田有40間小學, 曾記抽獎位得95個, 相信唔會因為馬主既學生特別好運, 自行入既為數應該唔少. 沙主派入band1英中得32.4%, 曾記得9個, 兩間主風強弱懸殊, 沙主老師講既top15係針對本校, 強如馬主就唔係咁計.

Ianma 發表於 13-3-26 10:48
Dear Khmama,

中西區band1男仔既選擇其實好少, 得英皇一間, 唔似女生有英華, 聖士提反同聖心夾埋有300個位. 如果抽獎的話, 抽入聯係位既機會只係一半半. 上年英皇有11個聯繫位, 比兩間聯繫小學抽, 抽到既機會大約25-30%. 假如運氣唔好而聖類斯比預期少人抽聯繫位, band1男生有機會派入band2. 除非你好有信心自行會成功, 或者你唔介意派任何學校, 又或者你願意去搏抽獎, 最多去叩門, 否則聖保羅書院都係一個唔錯既選擇.
‹ 上一主題|下一主題