用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國機票
樓主: yoyoso
go

英國機票 [複製鏈接]

今年 D 機票真係平左好多,我前幾日買左 BA Easter $7322咋。

Ruby1219 發表於 16-7-5 10:40
剛check 下年5月mid term 直航機票竟然CX 最平!only £585!
BA 同AA 搵笨,話BA 比AA 學生 special fare, ...
BA check 票唔好信網上價錢,我上星期 check 亞女2月 mid-term 機票,網上睇票7000左右,打去問係49xx,差成2000蚊!!
我上星期29/6買 2017 Easter 機票,個職員好好人,報價比我時係 $77xx,我就話買喇因為讀左兩年都未試過買 BA 係8000蚊樓下,點知佢幫我入資料期間,佢突然話有張平票彈出黎,佢叫我等等幫我搶,跟住佢話搶到張平票,最後係7322連稅,讀左兩年,我今年買票買得最平。

yoyo2103 發表於 16-7-7 15:18
回覆 SYSquare 的帖子

可否pm agent details.  我連今年開學還未買!thanks.
如果買 BA 直航學生票都可以同 BA 電話買,一來可以用 credit card 儲分,如果有 Dah Sing BA Card 可以有 double 分,如果無 BA card 可以用 master card 樂遊賞,買機票可以儲分同有5%現金回贈。

hennyyoyo 發表於 16-7-6 09:52
今年出真係好平!同意你所講,可上網Check價先再打去BA CS問,多數CS個價會平啲。仲有CS有個女仔接聽電話,佢好 ...
BA CS 好好傾果個女仔應該係 Velma Ho,我買機票撞過佢幾次,六月中佢叫我 hold 票先,跟住今次(六月尾)就係佢幫我搶到平機票。我今次先知 HK-LON-HK 機場稅係千幾蚊,但 LON-HK-LON 機場稅係3千幾,我問佢咁其實點買最底,佢話佢計過係LON-HK-LON (倒頭)係平D架。

hennyyoyo 發表於 16-7-8 07:37
佢真係好好人,又熱心其實下次book機票,可否直接找她接洽呢
可以架,不過如果佢同第二個客講緊就要等一陣,以前有個男仔叫 Andy 又係好好架,我曾經指定搵佢出票。真係好啱,今日好忙,打上去 BA CS 繼續 hold 2月 mid-term break 果張票又係 Velma 聽,佢就提醒我張票做特價做到星期一,我最遲星期一要出票,否則會彈返上原價 7xxx,我呢套票連稅只係 4850 咋,如果明日上午得閑就出埋佢,費時星期一唔記得!

3b 發表於 16-7-8 08:31
請問 master card 樂遊賞要另外登記嗎?
如果你有用開以下銀行 mastercard,就可以上 mastercard 樂遊賞網頁登記入會,喺指定商戶買滿一個價錢就可以申請回贈,BA 票5000樓上就可以有回贈,儲到一定金額就可以換禮品 or 預付咭,我通常換預付咭,然後去大超市買現金券,不過後來計下,如果有 BA Card 用 BA card 買票仲底,因為 BA club 喺 low season 換機票原來好底,萬幾分可以換到一程,我有朋友亦都講其實用千幾蚊加積分換機票仲底,不過我無試過。
用 mastercard 樂遊賞 search 就可以搵到網址

AEON信貸財務(亞洲)有限公司
中銀信用卡(國際)有限公司
中國建設銀行(亞洲)股份有限公司
星展銀行(香港)有限公司
大新銀行有限公司
富邦銀行(香港)有限公司
恒生銀行有限公司
上海商業銀行有限公司
渣打銀行(香港)有限公司
香港上海滙豐銀行有限公司
永隆銀行有限公司

亮燈 發表於 16-7-9 19:26
我都有幸遇過Velma Ho,好正,講解好詳細,之後在BA問卷內都有讚過佢,服務一流。但是否可以指定要Ve ...
我經常都撞到佢接我電話,同佢接觸過5-6次。

hennyyoyo 發表於 16-7-10 00:22
打到佢接為止
唔駛架,以前有個男仔叫 Andy,我朋友話佢做得好好,我有次打上去問可唔可以搵 Andy 幫我處理,當時個職員話 Andy 聽緊電話,叫我第一陣等 Andy 接完個電話就幫我處理,所以應該係可以指定搵邊個架。

cyhp 發表於 16-7-13 12:06
剛check skyscanner  book cx easter倒頭飛$6313,係咪好抵?cx有冇得加行李?
有無睇過坐高一個 grade 多幾多錢?如果唔差太遠不如坐高一個 grade.
‹ 上一主題|下一主題