用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 滬江維多利亞學校 希望學校做好
樓主: carna
go

希望學校做好 [複製鏈接]

絕對同意 "未學行,先學走" 既方法係唔 work。相信 VSA 本身 expect 家長在家教小朋友 "學行" (基礎知識),在校老師則教小朋友 "學走" (探究思考),所以 VSA 喜歡收有 "全職媽咪" 照顧教導既小朋友。

VSA 小朋友要讀得好,課餘補習 (either 媽咪教 or 補習老師教) 似乎在所難免,但問題係若有部份學生有補習,部份學生沒有補習,程度唔同,老師又會否為遷就程度較低的學生在校只教一些淺易的基礎知識呢?

希望 VSA 可以越做越好。

原帖由 carna 於 11-6-9 00:43 發表
我個仔經過一年半的補習, 依加中文同數學都已經回復到一般小五的程度啦, 如果連一般的程度或基礎都無, 點樣可以有批判性思考呢?, 我相信探究能力和思考能力是建基於已有的知識基礎上突破而成的.在沒有基礎的情況下思 ...

在 VSA 網頁只找到 universities offers 2010-2011:

http://www.vsa.edu.hk/

但 IBD result 欠奉。以維記作為一間商業機構,如果嗰 IBD result 係好既當然會"打鑼打鼓"大事宣傳,以作 marketing tool,那是否意味真係考得好差完全唔見得人?   

原帖由 hahahihi-monkey 於 11-6-19 20:05 發表
想問 VSA 學生 IB Diploma Result (2010 Year)???
英國想減少大學留學生數目, 好擔心出路問題!!!

"由Slamai第一篇發言, 我一直覺是學校的人?????" - 我都有相同感覺 ,話唔定係校長 ,不過校長 2個女係 St Paul Co 讀書並非在 VSA 讀書,唔通有人講大話

原帖由 ktpleung 於 11-6-24 12:01 發表
由Slamai第一篇發言, 我一直覺是學校的人?????

IB 有自己的好處, 壞處, 只是只是只是 VSA VSA VSA 做得唔好!!!!!!!!

VSA 也有很少數人校際等等有獎. VICTORIA WEDNESSDAY 可以查得到!!  所以, 得很少很少!! 所以有 ...

Canadian IS 有這麼多 vacanies?  其他學生會去邊呢?

原帖由 cherubic 於 11-6-24 13:26 發表
Do you know which schools they are going to?  I know that many go to CDNIS.

IS 學生參加 ISA 前學校亦唔會通知學生及家長,所以 VSA ISA 既成績係有參考價值,可以比較佢 (VSA) 與其他 IS (e.g. ESF) 既學術水平。

原帖由 poonseelai 於 11-6-24 10:36 發表
或者要考慮落差是跟甚麼比較,今年VSA 首次參加International School Assessment,這是一個全球超過25,000國際學校year 3 to year 10學生參與,香港亦有很多國際學校參加,測試math, eng reading 和eng writing。學校並無因 ...

我的小朋友雖然不是讀 VSA,但曾在維幼渡過快樂的4年 (PN to K3),亦希望維記越做越好。

希望學校管理層可以認真反思吓為何會有這麼多家長不滿,有這麼多人選擇離開,真的只是個別小朋友的問題/不合適?個別家庭的問題?學校完全無問題?

衷心希望下次再入黎既時候係充滿掌聲。

原帖由 slamai 於 11-6-26 21:06 發表
If I'm the principal of VSA, then Yau_Cheung must be the principal of KCIS! Others may like to take a look at his other posts on KCIS in BK.
Not everyone can be humorous. If he is not, one will only  ...

CDNIS & SIS 皆是不錯的 international school。 SIS 比較多功課, 較似 local school, academic 要求高, 要求家長課餘配合, 用簡體字;CDNIS 則與其他 international schools 較相似, 中文程度較 SIS 低。

SSC & HKUGA 亦是不俗的 local schools。

YCIS 就.......

願各位同學皆找到一間好&合適的學校。各位加油!

1. 我只是評價 VSA, 並沒有代答小學的問題。
2. 請看清楚本人以下較早前回覆 --- "我的小朋友雖然不是讀 VSA,但曾在維幼渡過快樂的4年 (PN to K3),亦希望維記越做越好。"
3. 唔講你唔知,之前"小學一覽"中並沒有"滬江維多利亞學校",係本人要求版主開;況且我的小朋友不少舊同學也在 VSA 就讀,關心又有甚麼出奇呢?

原帖由 Share 於 11-6-29 10:05 發表
Yau_Cheung
上次我已經問你,你不是VSA小學的家長,為何又經常代答小學的問題??????

不是一次,二次,是每次你都INVOLVED?????咁奇怪的。

更何況你說你孩子在VSA幼稚園過的很快樂?????為何呢??????
是什麼道理???? ...

‹ 上一主題|下一主題