用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 緣盡了!
樓主: e12340
go

緣盡了!   [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:緣盡了!

古往今來許多名人,在成功的路上,並非一路順遂。

--貝多芬學音樂時,對於自己所創作的曲子非常執著,經常跟老師發生爭執,
老師氣憤的告訴他:「你絕對不是當作曲家的料。」

--歌劇演員Russell Watson 美妙的歌聲響譽全球,但其實在當年,他的父母反對他學音樂,
他的老師更說:「你那副嗓子絕對不能唱歌。」

--法國雕刻家 Auguste Rodin曾申請就讀巴黎藝術學院,三次都沒被錄取,
小時後,他父親還認為他是白癡 。
現在他被譽為現代雕刻藝術之父的印象派雕刻家, 影響力從法國遍及全歐洲。

--愛因斯坦四歲時才會說話,七歲才認得幾個寥寥可數的字句,
求學時老師更認為他:「反應遲鈍,不合群,滿腦袋不切實際的幻想。」
後來更因為成績跟不上,被學校退學。

--諾貝爾化學家得主Louis Pasteur在讀大學時,化學成績還是全班二十二人當中排名十五。

--19世紀末俄國大文豪Leo Tolstoy讀大學時,因成績太差被退學,
老師評價他:「既沒讀書的頭腦,又缺乏學習的興趣。」
現公認為最偉大的俄國文學家,甚至稱之為「既是史詩般的人物,也是史詩的創造者」。著名作有長篇小說戰爭與和平,Anna Karenina....等

**這些歷史名人,如果他們因為一時的失敗,或者師長,朋友同儕說幾句消極負面的批評,
就否定自己,懷疑自己,甚至打退了自己一向堅持的信念。
那麼如今的我們,就無法看到和享受他們所創造的成就與文明。**

條條大道通羅馬,希望樓主及你囡囡共勉之,
不要因此而質疑自己的實力喔!

freeman108  good point  發表於 14-4-17 12:11
e12340  多謝!會同亞女準備終考!  發表於 14-4-17 11:29
e12340  多謝鼓勵!會同亞女準備終考!  發表於 14-4-17 11:22

醒目開學勳章

引用:Quote:小木偶媽咪+發表於+14-4-17+11:18+古

原帖由 little_yolky 於 14-04-25 發表
唔知以上既名人細個時, 阿媽嘔咗幾多桶血
我個女咁嘔血, 我都可以自我安慰一番
係呢, ...
係喎,我都沒留意到係全男班

醒目開學勳章

引用:回覆+karsonbb+的帖子 如果如此有恆心,那

原帖由 cua 於 14-04-25 發表
回覆 karsonbb 的帖子

如果如此有恆心,那就請你考女拔吧!難道女拔比不上協恩??!!!!! ...
其實你囡囡咁執著,唔多唔少受大人影響,
太大壓力,人就唔會開心。
家長睇到,要幫佢減壓,否則後果可大可小。
要教她非君不嫁的道理啊。

organicfans  絕對認同 !  雖然話小朋友天生自有性格, 但有好多都係睇身邊大人學, 所以, 一言一行, 都要好小心.  發表於 14-4-25 17:28
freeman108  agree  發表於 14-4-25 16:24
miffy_sophie  認同! "非君不嫁"呢個道理真係要從小培養, 而且凡事要有兩手準備, 唔好執著於一個選擇.  發表於 14-4-25 15:56

醒目開學勳章

引用:請問各位家長如係wait+list重等唔等好……

原帖由 karsonbb 於 14-04-25 發表
請問各位家長如係wait list重等唔等好……!
問題錯左,唔係決定等唔等,係睇下人地選唔選中你,如果call你,你去註冊就攪掂 。
你本身有冇其他直資私校offer?
如果冇,當然要大抽獎啦,
冇可能為左等個唔知有冇可能的可能而放棄大抽獎吧!

‹ 上一主題|下一主題