用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二想改善中文的作文
樓主: 細細粒媽咪
go

中二想改善中文的作文   [複製鏈接]

細細粒媽咪 發表於 20-11-30 20:03

呀女中二, 佢中文昨文一時5x, 一時6x 佢自己都覺得昨文比 ...
多睇書,多寫

b3410 發表於 20-12-2 20:05
我暫時諗到的方法都係仿寫希望寫多D之後,會有自己的風格。
仿寫係唔錯既方法

b3410 發表於 21-1-19 15:20
茅塞頓開!
咁請問,如果議論文,唔夠料(可能知識不夠淵博)做不到引經論典,不過好有個人見解,分析的有 ...
議論文,離唔開辯證法。而好似《六國論》既開門見山,然後圍住個山轉,係最容易既寫法(唔會越吹越遠而離題)。

b3410    發表於 21-1-19 19:18

海之風 發表於 21-1-19 15:14
我之前有問過我仔某同學點解中作咁高分,佢就話唔知,明明自己都寫得好好(佢認為),但今次我睇咗某同學果 ...
YY俾一大疊野你,如果肯認真睇,又睇得晒,點都有進步。

海之風 發表於 21-1-19 19:01
所以中四就去,早D去,早D睇。
等小朋友習慣咗睇

b3410 發表於 21-4-14 08:04
我見到Y8(中一)中文reader 有: 青銅葵花,我是馬拉拉
曹文軒既《青銅葵花》唔錯,值得睇。

S-Kwok 發表於 21-1-23 21:32
議論文如果全篇不以正或反嚟寫,而以某層面寫正反,其實得唔得? 即例如題目係“有人認為擁有的金錢越多, ...
唔一刀切係可以既,不過你既功力要好夠,我唔太建議考試咁做。

dingyan 發表於 21-3-23 14:21
阿女中一,作文由小學開始一向弱,唔知應該由邊度入手呢?
先集中學一種文體,例如議論文。描寫文係最難學得好既。

dingyan 發表於 21-4-15 15:50
謝謝你
由議論文開始,係咪因為「我手寫我心」,易啲有內容可寫?合乎邏輯地組織同表達到意思 ...
議論文基本上係「套公式」,結構簡單,邏輯性強,可以同時訓練小朋友既思考能力。寫任何文體都好,「我手寫我心」係個好開始。小朋友生活經驗有限,「我手寫我心」可以將佢有限既生活經驗寫出嚟。到小朋友大啲,積累到夠多既閱讀,吸收到其他作家既手法,理解力提升咗,學到運用想像力,到時再天馬行空都未遲。

b3410 發表於 21-4-15 17:14
曹文軒可能適合女仔多d.
男仔方面暫時我仔最喜歡老舍,文筆輕松貼地。
最近睇咗套馮驥才 “俗世奇人”,話 ...
老舍同曹文軒層次好唔同,小朋友未必睇得明老舍。

b3410 發表於 21-4-15 20:46
老舍的短篇,散文,唔深,至少我睇到。
長篇唔夠膽試。
老舍比較淺既短篇我只記得「我們家的貓」。

cafeva 發表於 21-4-16 10:07
中文? 無一個作者特別多.

但係佢竟然鍾意城南舊事, 睇左幾次.
我都鍾意城南舊事。

monchhichiii 發表於 22-3-10 13:35
回覆 cafeva 的帖子

請問有無什麼散文介紹? 謝謝你
阿濃係唔錯既選擇

童元方既《夢裏時空》,胡燕青既《長椅的兩頭》亦可以考慮。
‹ 上一主題|下一主題