用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖喇拔
樓主: yymama81
go

聖喇拔   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-12-4 15:45
我估幼稚園夜校應該有market

神回 笑死

回覆樓主:

鋼琴唔計「一藝」,亦都唔係樂團樂器。如果樓主仔仔仲抽到時間嘅話可以學埋當基礎,會幫助快啲掌握第二樂器同睇譜。如果只追考級,可以搵比賽考級為本嘅琴行一年考3級/5級。但要好有天份加勤力先得。咁細,手指力度同領悟力未必控制得宜,去到小學再揀定樂器都未遲。

yymama81 發表於 21-12-6 11:03
回覆 lflxl 的帖子

都有朋友建議鋼琴考級先,小學再學第二樂器,聽到都驚。。。係驚我要做十幾年陪練:thin ...

咁又唔駛太擔心 我都係音樂白癡家長。小朋友都有學兩種樂器。鋼琴+第二樂器。唯有揼本請名師,平時督促佢練琴。學咗一年升P2暑假已考咗第二樂器5級Distinction埋。當然由於時間分配問題鋼琴進度就慢少少。

yymama81 發表於 21-12-6 11:25
回覆 karenaleung 的帖子

好羨慕你~~家長有百樣,有d佛,有d怪獸,小朋友都有d谷得,有d唔谷得,佢如果 ...

其實我都欣賞樓主谷得光明正大。而家好多暗谷扮佛

Raccch 發表於 21-12-6 12:41
回覆 lflxl 的帖子

講得岩,我以前都唔知原來有家長暗谷但扮佛,後來漸漸感覺到。口頭上話冇所謂,唔知考 ...

嗰啲不知幾鍾意收風 功課不知做到幾足

PTL_L 發表於 21-12-6 13:51
咁講會唔會俾人錯覺,谷唔緊要,最緊要光明正大?問題已經唔再係谷定唔谷?而係光明正大谷定暗谷?
香港地 ...

討論下啫唔駛求真理嘅
因為我遇過好多媽媽谷家長,一星期得7日安排咗8-10個或以上興趣班比細路。然後公開講自己好「佛系」目標村校或者普通學校喎。
我覺得以事論事樓主唔係唔知自己谷小朋友,佢將個目標真實表達,對比我舉出嘅例子,算係光明正大。唔討論件事本身對與否。好似之前有位網友話「谷體驗」,又係好真實。

PTL_L 發表於 21-12-6 13:51
咁講會唔會俾人錯覺,谷唔緊要,最緊要光明正大?問題已經唔再係谷定唔谷?而係光明正大谷定暗谷?
香港地 ...

跟住嗰啲家長會打聽而家興咩補咩名師,跟風去報。且不容別人質疑佢佛系會堅持話小朋友自己鍾意cut唔到。

不過就樓主安排嘅興趣班科目,例如游水、畫畫、圍棋、朗誦、田徑,其實站在合理分配時間體力角度,可以玩得重質不重量,可以精簡啲。畫畫要一直浸,圍棋如果唔通過密密比賽升段位其實無咩用。改為練樂器好過。游水田徑建議保留一樣就算。

PTL_L 發表於 21-12-6 15:03
明白,都係個別事例。
不過EK呢個平台確實有唔少媽媽嚟攞料,如果好似頭先你咁講,好易會被人誤會加鼓吹呢 ...

明白,原來有呢一層隱憂,家長你用心良苦希望睇post嘅家長有基本判斷能力。
我係初小家長,由五六年前接觸嘅風氣已經係咁,聽到都覺得攰。諗起自己個年代完全唔係咁。有思考過係咪直資制度嘅興起,將教育本意變咗質,變得不再有教無類。只能慨嘆一句家長們「人在江湖 身不由己」。

mcl203 發表於 21-12-6 15:05
興趣班有別於補習班噃,只係再分真興趣和被興趣,同學業上亳無関係,不能混為一談~~~
...

而家啲班係學術興趣乜都撈埋一齊,款款唔同。

mcl203 發表於 21-12-6 15:05
興趣班有別於補習班噃,只係再分真興趣和被興趣,同學業上亳無関係,不能混為一談~~~
...

應該咁講 我自己遇過嘅例子係8-10個興趣班(統稱)係全部不重樣,充實到
‹ 上一主題|下一主題