用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 補習費
樓主: Rich5
go

補習費   [複製鏈接]

回覆樓主:

我想幫阿仔揾中、英作文,真係唔係好掂。
本來中文已經唔係好掂,升到中學,要求高咗,真係...
英文以前都ok, 但今年都

bobbob 發表於 20-11-24 14:30
你仔讀英小無理由英文唔掂,衰乜嘢?

小學英文冇問題, 可能小學對grammar冇要求,佢詞彙都ok,所以一直我都覺得冇太大問題,咁多年老師都讚佢寫得好,亦不時有佳作比同學睇/登年刋佳作。
但依家G7上學期寫persuasive writing同letter of thanks, persuasive writing 喺points 同 表達能力上唔理想,points 我覺得佢太主觀,相信呢樣同佢係ASD有關,思考以自己為出發點。 另外,grammar 亦冇刻意去留意運用是否正確,好多時佢用complex sentence, 但就冇注意前後句嘅grammar/tenses 是否運用得啱。

反而letter of thanks就冇大問題,10/12, 老師話佢結尾太rough, 仔話佢冇時間寫,所以唯有求其結尾。

IloveJJ 發表於 20-11-24 15:49
你哋一向writing唔理grammar?鬼佬教法?
我哋grammar 佔好多分,差不多1/3,係重災區,就算comprehension ...

學校差唔多小六先開始會刻意更改作文內嘅grammar ,寫作主力想法。

IloveJJ 發表於 20-11-24 17:32
其實grammar 自己做練習就得,我仔小學一直都錯到七彩(asd唔專注細節),我又要求佢做考試以外既練習(我 ...

睇到進步大家都會好開心。

趁仲係初中,早日搞好啲gramma, 對日後寫作同睇書都會有幫助。

咁係咪淨做grammar exercise?
點做法?一日一篇? 有冇推介?

bobbob 發表於 20-11-24 17:33
我哋去到小6都無乜執grammar

升到中學就好大問題

IloveJJ 發表於 20-11-24 19:29

我用之前王家爸爸推介嗰本劍橋出既Grammar in Use,每日做 ...

謝謝介紹。
暑假都有叫仔每日一篇英文新聞,不過我估佢冇好認真睇,因為佢睇得好鬼快。 我覺得睇英文新聞可以等仔接觸多啲不同類型嘅詞彙,希望可以幫埋LS (英文讀)。
復課後都再冇時間睇新聞,亦睇少咗書。 不過最近行書局,佢揀咗本John Grisham,希望快啲考完試可以睇。

IloveJJ 發表於 20-11-24 20:24

好難淨係揾人教寫作,亦無熟人介紹,頭痕。

IloveJJ 發表於 20-11-24 20:22
鬼佬教已經勁啦!      咁你唔駛出去補啦!
我想問一下,NET教寫作都會睇grammar 的嗎 ...

我仔都係net teacher教,但睇唔睇grammar, 我覺得係視乎學校有冇比指引,而且教得好唔好,係視乎教師,不過,好處係英文夠純正就真。

b3410 發表於 20-11-24 22:01
我哋呈分試前P5 就係做呢本第一次需要2-4weeks to go through, 之後就越來越快,細女因為要考插班, ...

delete

b3410 發表於 20-11-25 00:01
要重溫,如果唔係好快唔記得。反復3-4次就會記住。
第一次要睇左手邊的解釋,睇完再做右手邊練習。溫習就 ...

咁即係做題目時,答案唔寫書上?

b3410 發表於 20-11-25 08:10
係,唔寫,讀出來。寫書上格好細,眼花,嘥時間。而且溫習時點算?

明白。

唔洗寫,淨係讀,我仔可能肯一次做多少少。 睇下一個聖誕可唔可以做到一次。

b3410    發表於 20-11-25 08:16

b3410 發表於 20-11-25 00:01
要重溫,如果唔係好快唔記得。反復3-4次就會記住。
第一次要睇左手邊的解釋,睇完再做右手邊練習。溫習就 ...

讀一次=read aloud?
還是心中讀題目,講答案,媽對答案。

完成第一round, 隔一星期左右就第二round?
如果第一round都大部分已經啱,第二round仍要重温嗎?

b3410 發表於 20-11-25 10:08
我以為你問我,grammar in use 同囡學校Macmillan 分別。

謝謝你,今日獲益良多。

你所講嘅literature, critical thinking......呢啲skill真係好緊要,我覺得我仔呢方面好弱,唔知其他中一生係咪都係咁。

瑩希媽媽 發表於 20-11-27 09:04
我覺得補習系睇反佢自己需唔需要,有人吾識去補,亦有想更加叻去補,其實大部分人主科去補,D副科如果自己 ...

咁我仔係例外嗰個
佢自己暑假時主動話要補英數,佢話想成績好啲。
中文最初係我叫仔補,小五暑假開始補,依家到佢唔想停,會主動問我交咗學費未。

瑩希媽媽 發表於 20-11-27 14:49

小學時佢補習系話想成績更加好,中學后去吾肯去,感覺自 ...

自己清楚知道所需係好事
‹ 上一主題|下一主題