用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 策略應該係點?九華、聖方濟、長天
樓主: carmenlook
go

策略應該係點?九華、聖方濟、長天   [複製鏈接]

Felix223 發表於 18-8-15 16:17
如果咁入到去, B2C入去都要生存到?? D成績點追...

上到中學又係近乎重新洗牌,要追,又要睇下要追去邊個呢lu,我又唔太信SMCC個個都係1仔~~~

hkpapa852 發表於 18-8-15 16:28
如果係來自St Mary小學或者天神小學, 咁就唔出奇.

如果係來自其它...... 除非係來自星星的你.

會唔會係他區位搏到呀~~~

Felix223 發表於 18-8-15 16:33
老老實實, 個底打得唔好, 點上都有難度.

我早陣先問我小朋友,你某部份同學現在既成績咁一般,池D點出戰DSE,莫非佢地要被學校叫離場,佢話往績一上S5學校會狂操卷,一樣無太大問題可入HKU/CU,問題係學生自己點。 往績佢地中學係非常好既~~~

所以我話要追,睇下要追到邊個lev。 過幾年引證下是否事實先~~~

kkhon 發表於 18-8-15 16:33
可能人地父母謙虚话個女係B2啫

我小朋友學校當年一樣有唔少Grade 3C生入1B中學㗎,1.要睇吓個Grade是否真,2.本區1仔位是否足夠~~~

hkpapa852 發表於 18-8-17 13:56
轉走既係男定女其實唔重要, 最重要係佢地原本屬那個派位組別

假設油尖旺區原本有1200人升中, 咁B1/2/3各有 ...
今年既变化關唔關DGJS事??...以往佢地取走既B1級別但唔會取走本區B1位
但宜家唔呈分变相令本區B1生多左....往績既各校B1率亂晒 ~~~

hkpapa852 發表於 18-8-17 14:12
我認為會有少許影響

若油尖旺只得若1200人升中,以往DGJS取走可能120個位,再加瑪利又係呈分唔攞位走,可以做成首年天下大亂~~~

hkpapa852 發表於 18-8-17 14:21
咁油尖旺無咁少人.

估計上年扣除DGJS, 區內應仲有~2230個有呈分既學生.

唓,我跟你1200人咋喎,印象中無咁少~~~

不過咁,2250/3=750, 若DGJS抽走左, 令本區B1生只係少左50,但佢地以往佔120,都變相多左70, 大左成10%~~~

Felix223 發表於 18-8-17 14:23
如B1 個pool 大咗, 是影響係是邊緣人, 咁B1 A 的男生有無影響?? 是在乙部派位有影響? (相信唔關自行個part) ...

又咁計,其實after自行/自考既離場學生,放多幾拾人係統一大家去抽,%係影響好大,須知填補上既B1生本身可以係自行離場既機會係較細~~~

hkpapa852 發表於 18-8-17 14:33
半年前左右我知道DGJS無呈分時講過一次, 又再講下:

假設油尖旺區有2370個學生, B1學生有: 2370/3=790

你要計埋瑪利喎,和,DGJS B1率可能仲高D,和和, TSL 都算高跨區率, 若去計統一要抽既B1生~~~

hkpapa852 發表於 18-8-17 14:44
咁瑪利一直有呈分, 人數唔會有大改變.

TSL又真係多人轉區, 呢個先難估

我指係種種可能性,而以往比今年既統一B1生人數既增加%,基數細既加20-30人落去都影響好大~~~

hkpapa852 發表於 18-8-24 10:30
其實永遠係取捨問題

如果你要係自行時放保險線既學校, 咁你要有心理準備, 入咗就無得抽獎, 咁自己甘唔甘心 ...

其實或現實,究竟係咪所有B1A中學都係擇B1A生而收,抑或係坊間既流傳而已,選校係自行取機會大,或去搏適合心意既,只可以話看個人意願~~~

kkhon 發表於 18-8-24 12:10
咁當然選自己心意得黎都要有個谱

1A生都無標準準則,頭幾名亦係因校而已,當年,亦係抱住既態度係人報我報,咪鬼執書,豈料又可以一關關過到。若純用1A或級幾去衡量,早就應連表都唔填,所以我點都係支持想考就考,考到就讀,讀唔惦先算,又自從分班試之後,原來佢都有D能力既,可以理少D1A或級幾既看法~~~

kkhon    發表於 18-8-24 14:59
‹ 上一主題|下一主題