用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 點算好呢?
go

點算好呢? [複製鏈接]

仔仔快4歲升K2, 3歲3個月時評為懷疑自閉傾向,正輪侯E位,自己在協康有買服務給他做訓練,他唔望人,叫他幾次才回應,有社交障礙,語言表達比同齡慢,但認知和讀寫沒問題,自理能力一般,要人叫才會做,唔叫一定唔會做,我是全職媽媽,將所有時間都花在他身上,全心全意去教導他,起初見他有少少進步,真的很高興!
  但他一日一日長大,自閉的特徵越來越明顯,自言自語,重複的問問題,遊魂.......最慘是開始有固執行為,之前很少的,見他的情況一日一日的差我很難過,我能力範圍內的方法已做晒,怎樣教他都沒有用,唔好都算喇,點會還差落去,我真係唔知點算好,你地可唔可以教我怎樣做?
   0    0    0    0

謝謝各位媽媽的回應,今日仔仔開學,接放學時見他淚痕還未乾,唉......希望他快點適應番學校生活!
他讀K.1時,老師說他坐不定,有社交障礙及表達能力差些,後來,坐不定的情況好了又沒有騷擾他人,加上在cac 評估時醫生說他認知沒問題,可以在原校讀!
其實暑假時我沒有鬆懈,給他編定生活時間表,定時定侯安排他做訓練和學習,從不間斷,但換來是他多了自言自語及逰雲.....他好像去了另一處,我比以前要好辛苦好辛苦才可以叫他回來,現在專注差左,還影響了學習!
其實8月頭我打電話番cac問姑娘意見,睇下可唔可以約期番去見醫生,但她好求其回應就算,都係要靠自己!最近自己成日偷偷地哭,又怕比老爺奶奶見到,哭完又要再努力過,現在只希望仔仔唔好再差落去,用時間慢慢去幫他!

其實我都覺得他感統都有少少問題, 到十月會有職業治療, 加上佢有d過度活躍, 平時我照顧佢都好辛苦, 希望職業治療幫到佢, 近排見佢專注力差左, 平時教佢學野佢都肯學, 但近月暑期教佢真係好辛苦, 少少野都分散左佢注意力, 有無媽咪有同樣問題, 我想帶佢睇精神科醫生, 有無媽咪有資料可以給到我呀?或者有無食緊藥小朋友的媽咪可以分享下~
‹ 上一主題|下一主題