用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 芬蘭教育制度成功之處
go

芬蘭教育制度成功之處 [複製鏈接]

多謝樓主的分享,本身都好喜歡芬蘭教育,小朋友可以開心愉快成長!
我個小朋友讀INT'L KG的K1,識中文字的情況真的不可以同讀LOCAL KG的小朋友比較,但我開始會自己向日常生日同佢講多點(例如:地鐵站名)。英文自己真的教不到小朋友,但中文繁體,應該難不到我們土地土長的香港人呢,只係要花多點時間吧~~
而至親子閱讀真的好重要,坦白講我當然都想小朋友識多D 字啦,但最重要都係建立親子闕係,享受果個時光~~而且呢個時光過左就無了,因為小朋友巳大(離開小學階段),他們有自己的朋友及世界了~~再者,我相信若小朋友都喜歡閱讀,佢會慢慢去識字的~~所以各位媽媽加油呀:)

有香港,上海,芬蘭的小朋友各自返學的情況,值得一看~~

【經緯線】上學為甚麼?(一)
http://www.news.now.com/home/local/player?newsId=175037

【經緯線】上學為甚麼?(二)
http://www.news.now.com/home/loc ... 5&newsId=176646

其實香港的津校很難做到跟芬蘭學校的情況,最主要係他們的學校根本唔使跑數要出好成績,所以唔會俾壓力老師,而他們的老師亦對教育工作者這身份好有使命感,這並不是只為糊口,片中提及向大學報讀教育的競爭好大,但人工比起專業人士工種來說不算高,無記錯係HK$兩萬幾,所以我個人覺得係使命感,他們對整個社會的下一代的教育有承擔。

jolalee    發表於 16-5-10 01:06

回覆 torunpoland 的帖子

就像你說的根深蒂固的思想文化~~~普遍華人社會的問題~~~要即見成果~~急功近利~~有點短視~~希望可以慢慢改變啦~~
‹ 上一主題|下一主題