用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 小一家長分享站
樓主: my17223
go

小一家長分享站 [複製鏈接]

原帖由 Stephanie_1024 於 08-10-15 07:44 發表
HI,

其實我明白, 不過我覺得呢份卷不是很難, 原來阿女真係有d唔多識. 所以都唔知點好. 好似明日默英文, 之前已經同佢溫左,已經識. 昨日天重溫, 佢居然又唔記得. 我真好擔心. 因為阿女真係唔係自覺性做功課, 英文就 ...

完全同你一樣!! 放工返呀媽到食飯跟住返屋企都成9點幾, d英文功課又係蝦呀婆唔識要返到屋企先做!
同佢溫英默(已溫過幾次)成日將read, what, have 的"a" "e" 搞埋一齊變成3個唔知乜字....
默完又要叫佢快d上網做中,數(個數網成日hang, 真係好火滾!) 英網到而家都上唔到, 打去公司永遠唔通, 懷疑已執!!
再迫佢瞓都成10點半.....

原帖由 maipo 於 08-10-15 10:49 發表
我諗大家o既情況都係一樣架啦,
阿女有時會係學校做個10題數,
不過中文 同英文都會返屋企先
同佢做.
係呢, 你囡囡讀邊班呀?

maipo,

我女投訴小丸好子喎, 話佢成日約佢小息在1p門口等, 但小息出到去又唔見人!!

原帖由 MrsFung 於 08-10-15 11:37 發表
真係無得停,這個星期溫完中文又到英文,明天默完英文,又要開始溫中默考試,我覺得小朋友好辛苦呀!
昨日阿女情緒有變化,自己在家上唔到網做練習,大哭半個鐘,因為我返工,睇唔到佢係屋企攪嘜,只知喊左好耐。

maipo,

請問你女在那 ...

我都覺得係, 我女成日話想去圖書館借書, 去到都close咗!!
我女好似話只星期三同六先可以小息去電腦室玩電腦!
你可叫你個女下次上唔到網就打俾你話你知, 等你幫佢(雖然未必得), 或第日先補做啦!有時d小朋友(我女都係)見按了entre唔郁, 就係咁按, 之後hang機就發"敏掙", 有次我女狂按entre, 突然成個畫面白晒, 連"X"都無得按, 嚇到佢死, 以為整壞咗! 可能你女都以為自己整壞!!

話時話, 果d上網中英數, 其實都係為"交功課"而做, 又講真未必次次都係小朋友"自己"做, 代表性唔大!
我自己覺得有時間咪盡量做啦, 果日做唔到咪算囉! 唔好太迫d小朋友!

原帖由 maipo 於 08-10-15 14:26 發表
小丸子話佢唔記得左約左老細, 所以一小息
就走左去喎, 佢叫你同老細講約實佢明天兩
個小息係課室門口等, 仲有叫老細搵埋楊琳
一起係門口等呀!

...

係呀, 老細話次次都係楊琳等佢咋!
今日我老細想叫埋小丸子一齊去圖書館, 但佢話唔去嘞, 驚Miss Cheung鬧, 但問佢點解又話唔知!

咁叻呀! 自己參與定老師選呀?
另有無參加音樂節呀?

我發覺呢幾日d英文功課好似突然深咗好多, 小朋友自己一定唔識做, 解完都好似一舊雲, 都唔知點考試!! 如果d生字全部要自己串就死梗

講開常識, 昨晚check 功課有單好笑嘢, 有1題咪問寫1樣自己嘅優點? 我呀媽教我女寫"孝敬父母"(俾$)

應該未派嘞, 我都未有!

我個蕃薯老細竟然可以唔見咗中文嘅"跟工"同"活工"!! 搵咗成晚都搵唔到, 我話咁同老師講啦, 佢成晚就好擔心要罰, 我心諗:罰吓你都好呀, 成日唔見嘢, 一陣又唔見手冊就死嘞

原帖由 MrsFung 於 08-10-17 11:29 發表
my17223,

可能你老細被附近的同學仔攞錯了,我女都係啦,上次被同學仔攞埋本簿,攪到無得做功課。
昨日我女都攞左後面同學仔的考試範圍,我叫佢今日記得比番同學仔,唔好攪到人地溫唔到書。

...

我咪覺得其怪囉, 做乜會成日"no"亂d書薄㗎? 唔通佢地咁神心會大家討論功課??

原帖由 Bb1213 於 08-10-19 17:06 發表
請教各位媽咪.個"發"同"恆"字.小朋友寫出來嘅字同电腦上打出來嘅两個字一樣到底啱唔啱?

但我女試過寫"燈"字跟電腦(右上角係一撇+兩點), 但老師話錯, 應該連住寫(好似打斜嘅"F")

考試形式應該似後期佢地做果張revision(可能未派返嚟)...
我諗"重頭戲"係形容d人/物件, 要小朋友選, 所以要懂thin, fat, small, short...
會有一幅classroom 圖, 裡面有好多學校嘢, 問XX on the XX , XX near XX ... 所以要識in, on, under...
可能有圖, 要寫量詞..e.g. three pencils, four boxes..要識"s" or "es"..
最怕d生字無得選, 識都唔識串!!!

果課英考默同老細串咗4日都時識時唔識, 有時真係想拍木台鬧佢, 但見佢成日都話好驚默書(應該係好驚英文),星期四臨上校車仲叫我同佢串!! 我又唔想俾太大壓力佢...
考試都未溫過.....慘!

通告寫咗啦! 放10:30嘛!!

原帖由 Poohlee 於 08-10-24 15:48 發表

每個人都有唔鍾意嘅嘢,我哋大人咪一樣,唯有教識佢地或者幫佢哋減少唔鍾意嘅程度,要同仔囡鬥智鬥力   !各位媽咪,大家一齊分享教仔囡嘅心得,一定可以解決小朋友嘅問題嘅! ...

係呀, 所以咪氹佢, 話好彩星期二就考英文啦, 快d考完就唔洗驚咁耐!! 哈!!

我都參加咗講座呀!!

我諗write, count, read..... 要自己寫, 其他有得選啩!!

我想問吓大家有無印象數學有張工作紙, 要自己寫算式, 但d數字唔可以重複....點可以簡單d教佢要訣?(上次基本係我做!!!)

算啦, 都已成定局, 可能其他part啱晒呢?
昨晚同呀女溫重組句子夠仲係調轉晒....
‹ 上一主題|下一主題