用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳寶盈花園德寶幼稚園N1 (2007-08年度) ...
go

將軍澳寶盈花園德寶幼稚園N1 (2007-08年度) [複製鏈接]

將軍澳寶盈花園德寶幼稚園N1 (2007-08年度)

Hello! 我囝囝將會响今年8月入讀N1班呀,有無其他小朋友都係呀? :

Re: 將軍澳寶盈花園德寶幼稚園N1 (2007-08年度)

Hi 你好呀!我囝囝係0501出世,所以要讀兩歲班 ,唔係K1呀。同埋係讀上午(半日)主流班。

Re: 將軍澳寶盈花園德寶幼稚園N1 (2007-08年度)

moonychan,

我要返工嫁,好羡慕你呀,可以做全職媽咪。咁你會唔會自己帶Daniel返學呀?因為要返工,所以我唔可以自己帶返學放學。

Hi fanfan,

我囝囝都係0501出世,佢都係今年讀n1主流,不過係am class,所以唔會同班lu。

moonychan,

我都覺得interview時d Miss 好young,以我所知,佢地個校長都好似好young架 ,不過唔緊要la,我都係諗住比B仔玩o下,唔好响屋企咁悶啫

Fanfan,

哦!原來係咁,我都唔知添 。嘩,原來你囝囝係元旦出世,咁幾好喎,咁佢一定會係班裏面的大哥哥,我囝囝係9號出世,我開初仲諗住我囝囝會係最大添。

moonychan,

其實我都in左幾間am class都收左,如麗港城迦南 - 不過搭校車要成45分鐘,所以交左留位費都唔讀;樂緻 - 原來無校車,步行去太遠,搭地鐵又唔方便,所以唔讀; 救世軍明德 (full day) - 六月中才通知我收囝囝,但我已在德寶交左一個月學費,所以唔讀。而寶盈德寶環境幾好幾大,又有校車,車程唔會太耐,所以最後就揀左呢間囉。

我囝囝有得玩就開心,所以佢去到邊間學校都好開心,玩到唔肯走

我問過德寶,佢話會七月寄信比家長買校服,所以未買呀。我都想買2nd hand,因為o的校服好貴,夏天要$500左右,冬天要成$1,000

Fanfan,

佢地o的校服真係好貴 ,所以我都打算搵o下有無2nd hand。

Nam-nam好多野講,不過唔係講得好正,佢好鍾意同o的大過佢小小ge小朋友玩架,希望可以同你囝囝同班la,有個伴ma。

moonychan,

到讀小學

moonychan,

我係住OS第1期(近海o個面),距離MTR比較遠,加上寶盈德寶同TKO-MTR又有一段距離,o的時間加加埋埋就會好耐,唔想囝囝咁辛苦,工人又唔駛行o黎行去,咁囝囝返學呢段時間佢就可以去買餸同做o下家務囉!

我囝囝介o左片一個月左右la,touch wood so far 無賴過,包括午睡及夜晚瞓覺

我囝囝之前都係好衰,點都唔肯去toilet,不論poopoo or veevee 都要着住條片屙,有時見佢個樣想屙就即刻帶佢去toilet,但佢就算好想屙都立即唔屙,激都我死 。所以之後都無再迫佢,由得佢屙落片 。咁上個月又從新再嘗試la ,問o下佢去veevee law,唔知點解囝囝突然又好合作 !所以我諗呢o的野都係迫唔到,等佢地慢慢o黎la。

其實我都有報保護兒童會,但interview個日唔記得o左去。

除了德寶外,所有學校都係囝囝1歲既時候報名的,但有o的學校都話我報得遲喎

好似有o的文章睇唔到,所以想testing o下

fanfan12,我都覺得好亂呀,我之前仲以為我部電腦有問題,好彩唔係o者!

我諗好快會收到信架la,因為8月6號都返學o羅!

係呀,囝囝成日都會叫我帶佢去公園同會所玩架,所以我覺得OS對o的有小朋友o既家庭係幾好架!

我都覺得坑口o個間St. Andrew 幾好,K1都會考慮呢間。

Hello, 你地去晒邊呀?

昨日收到救世軍明德o既信話收o左囝囝08-09年度(即下個年度)K1

我前日收到信要買校服la,同埋要交多$100學費差額及$600幾蚊雜費,你地收到信未呀?

我見咁耐都無人入o黎 ,咁咪時不時post o下message,因為唔想無左呢個topic,希望响呢度同各位媽咪互相交流o下麻!
係呀,我仲諗住o的學費會平返o的,點之仲要加多$100 ,不過我係半日主流班,而你囝囝係國際班唔知會唔會都係加$100 。而o個$600幾係包括:書包、生日袋、參考書本、中英文名印、杯及毛巾盒。

同時,七月二十八日係新生家長日,你會去嗎?不過唔知會唔會同國際班同一日。

其實我都無諗過救世軍會咁快就收囝囝,我仲諗住N1拒絶o左唔讀,K1就唔會收囝囝添。
‹ 上一主題|下一主題