用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 上學期過去,大家有否後悔選錯學校?
go

上學期過去,大家有否後悔選錯學校?   [複製鏈接]

回覆:上學期過去,大家有否後悔選錯學校?

我仔都跟得ok。。相对朋友d津校,高記吾算多默書同功課wo..

好多個weeks矛默書了,範圍都吾多。。

引用:我係黎緊嘅小一生。小朋友到時適應與否,未

原帖由 cyhh 於 14-12-11 發表
我係黎緊嘅小一生。小朋友到時適應與否,未知,做家長只能盡力配合。真係覺得吃力、唔適合,轉校可能係一個 ...
Support x2

我仔小一,暫時好輕鬆! 成日去玩,放心。。其實真係睇小朋友岩吾岩讀。。大家add oil😉

引用:+本帖最後由+wwlylo+於+15-1-18+09:46+編輯

原帖由 wwlylo 於 15-01-17 發表

明年肯定有精英班,80名後的學生將會被學校放棄!
其實每樣野可否正面d去睇。。咁你先可以積極面对。。吾好樣樣怪哂校長,每個校長都有個人之處,每間学校都有自己優点。。如果你觉得你兒女不適合,可以轉其他較適合的。。

家長會我有去,反而覺得那位家長有些不礼貌地發問。。

雖然我仔只是小一,但他每天都很開心,很多時間玩要,功課默書算少(相对其他朋友小一)

希望大家找到適合的小学!

引用:出席完昨天的家長會後,我發覺有部分家長誤

原帖由 ChingHinW 於 15-01-18 發表
出席完昨天的家長會後,我發覺有部分家長誤當高主教是一間國際學校。
Haaa, agree!

引用:Quote:原帖由+ChingHinW+於+15-01-18+發表

原帖由 wwlylo 於 15-01-18 發表
我好朋友在神級名校任教,當佢看完我地学校的測驗卷後,都話唔正常。
吾係wo, 好多名校教浅考深 wo。。

雖然我吾覺宜家教淺考深*^O^* 可能又係蜜月期中吧。。😊

引用:Quote:原帖由+wwlylo+於+15-01-18+發表校長

原帖由 Dolphinmom 於 15-01-19 發表
我去那一場校長說會考慮bridging course extend 去4年级,每班將top and bottom的學生分開輔導。她没有説把 ...
Same here, 加上bridging course係optional的。。可以選擇吾參加

引用:Quote:原帖由+Dolphinmom+於+15-01-18+發表

原帖由 wwlylo 於 15-01-19 發表
舊校長還在的時候,我覺得高記都算一間好學校,但新人上場後,高記行政混亂,過份催谷TSA, 老師上課時間要 ...
真的希望你可找到適合你的学校,吾係你会好辛苦,日日呻(^_-) 做人正面d, 对自己仔女也好

引用:大家只是持不同意見,校長不需做這些東西,

原帖由 chukm008 於 15-01-19 發表
大家只是持不同意見,校長不需做這些東西,看看每年投考高主教的人龍便知。 ...
👍👍

终於有多些正面回应!吾使有佢講冇人講😥

其實每人想法,孩子能力也吾同!我buy傳統的,沒功課,沒考試吾岩我!朋友津小一,大默小默,大测小測沒完沒了。。高記小一,兩星期先得一次,功課每天兩樣到(其他学校已做好) 晚反後,有時仲可以落公園玩scooter! 吾覺得辛苦!可能我係ftm, 又住近学校,多d時間。。

所以吾好覺得学校欠你咁,只係学校吾岩你同你小朋友!即係= 如果叫我仔讀intl sch, 我会日日话学校吾掂,太hea, 太free, 太少功課等。。。

加上every change一定有人不滿。。但吾change吾=the best的!

ChingHinW  非常贊成  發表於 15-1-19 22:53

回覆:chukm008 的帖子

绝对同意!

回覆:Dolphinmom 的帖子

其實我好少出聲,睇左好耐,终於忍吾住要出下聲😅

引用:+本帖最後由+ChingHinW+於+15-1-19+22:49+

原帖由 ChingHinW 於 15-01-19 發表

回覆 wwlylo 的帖子
讚!100%同意!

引用:Quote:原帖由+ChingHinW+於+15-01-19+發表

原帖由 wwlylo 於 15-01-20 發表
我當然不是從網上查回來,我從她舊校的老師聽取回來的消息。或是你有机會找高年班中下游的學生,看看中學部 ...
你又聽錯了!校長話可能改兩测兩考,仲相議中。。

我們發表自己意見,你又再话人自私。。唉。。希望你快快找到intl sch, 吾好再抹黑我地尼班家長。。

引用:+本帖最後由+wwlylo+於+15-1-20+08:57+編輯

原帖由 wwlylo 於 15-01-20 發表
想话你聽,九小,小一上半期有7-8人走!又如何?人望高處!好多私校有尼種情況!

回覆:wwlylo 的帖子

希望你孩子能入他們神校,enjoy 你愛的sch life, 吾使再抹黑高記

回覆:wwlylo 的帖子

你個人咁偏激,怪不得你話你自己小朋友咁辛苦。。

偏激不特止,仲好負面。。

回覆:Dolphinmom 的帖子

最好既解決方法係,自己去開間学校,自己做校長,自己小朋友讀。100%滿足你

‹ 上一主題|下一主題