用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs LS
go

英華 vs LS   [複製鏈接]

回覆:英華 vs LS

有細佬,問咩鬼

siden  咪係,仲要差不多類型  發表於 15-3-6 08:39

引用:Last+year,+because+my+boy+got+in+la+sall

原帖由 rai_fc 於 15-03-06 發表
Last year, because my boy got in la salle in first round, we did not attend the 3 round YW interview ...
Absolutely agree. It is a blessing that a Catholic can go to a very good catholic subsidy school!  We Catholic have no such chance either in our own net or other nets.....

引用:無錯,學校有功課班幫助這些學生,校長亦強

原帖由 icecream1222 於 15-03-06 發表
無錯,學校有功課班幫助這些學生,校長亦強調LS有留班機會的,最重要學校推行有教無類,人人平等。

...
我地天主教徒沒那麼好運

回覆:英華 vs LS

一致裁定LS🔨,可以close呢條 thread.

引用:Quote:bubuG+發表於+15-3-6+22:55+一致裁定

原帖由 hoihoima 於 15-03-06 發表
大家估呢個post是否每年都要出一次?相同的問題,相同的分析,相同的結果。
...
有細佬,諗咩jack. 仲要自己係天主教!

引用:回覆+hoihoima+的帖子 細佬隊,三揀一,比

原帖由 Jane1983 於 15-03-09 發表
回覆 hoihoima 的帖子

細佬隊,三揀一,比起街外人考入,或者出去考其他學校,已經係好易了。
所以當細佬跟唔到YW 大佬嘅時候,傷心X 3倍。

Jane1983  亦係  發表於 15-3-9 08:33

引用:Quote:原帖由+twotwoshing+於+15-03-09+發

原帖由 longlokma 於 15-03-09 發表
世上無免費午餐,世上亦無神校可以把庸才变成天才。孩子長大後是龍是虫,也要看孩子的天資+努力+培訓。

孩 ...
講真,冇方法係絕對公平,我都可以話直資公平過大抽獎,唔係用運氣、地址去決定,家長小朋友可以裝備(你所謂的「催谷」),把握可以自決入直資的機會。你說機會係最重要,對不對?

我有交稅,天主教,但唔係住41,就算個仔曉飛,入LS機會係有呀,但係微乎其微吖嘛,我都可以覺得唔公平。

不過,天主教始終唔轉直資的方向值得敬佩。

引用:我都認為LS不再需要太谷成績,而是小朋友有

原帖由 HMmummy 於 15-03-09 發表
我都認為LS不再需要太谷成績,而是小朋友有多元發展。因為大家心目中LS是神校,成績不是它的標記!大部分想 ...
成績不是目標?咁不如全部過馬路。

‹ 上一主題|下一主題