用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區有冇小學係happy school ?
樓主: siumug
go

荃灣區有冇小學係happy school ? [複製鏈接]

miriam 發表於 16-2-24 13:35
佢應該係仲有精英班時既學生,無左之後我都唔識講。

2012/2014年度畢業還好, B1%有~39%
http://www.kws.edu.hk/www/04schspiritsupport/0404sspa/1314p6r.pdf

上年2013/2015年度, 得番~31%
http://www.kws.edu.hk/www/04schspiritsupport/0404sspa/1415p6r.pdf
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miriam 發表於 16-2-24 15:11
過左海啫, 仲識人係度游緊水架.

好彩數據由你貼出黎, 唔係又畀人話我唔識計, 唔識分邊間中學係 b1 :joyous ...
嗱, 咩叫B1從來無官方定義, 所以只要妳一日唔講明點計, 一日無人有資格話妳計錯嫁
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miriam 發表於 16-2-24 15:54
你外甥女個年應該係 4 位入保祿, 3 位入荃官, 14 位入何傳耀, 11 位入可風, 14 位王少清.
...
真係好有趣, 除咗上年(啱啱畢業呢班), 呢間小學之前好似年年都有1X人入何傳耀, 你話兩間係聯繫學校都有人信.

話時話, 同妳阿女入埋同一間中學個位妳阿女識唔識嫁?

係荃灣區, 無論入到邊間小學, 到升中都一定唔會Happy, 因為中學網既B1學位比例遠遠不足夠分晒比同區所有B1生, B1學位不足率甚至係全港18區中最低既5區之1.

要係荃灣區升學, 就要有心理準備
‹ 上一主題|下一主題