用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田體藝中學
go

沙田體藝中學 [複製鏈接]

jswailam928 發表於 16-5-6 09:11
校風如何?屬咩banding?
建議你瞭解清楚體藝係間咩學校先.

如果你一心只想小朋友追求學術, 無謂諗呢間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miriam 發表於 16-5-6 13:18
田徑我唔清楚唔敢亂答,我估計 D1 既都畀神校招晒喇!
我會咁諗, 體藝係著重學生係該項目既發展, 多於學生可唔可係以係該項目幫學校攞獎
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

peggy 發表於 16-5-6 15:34
照我所知,D1只是被港九區中學參加,體藝係沙田區,咪冇得參加D1賽
只限港九嗎? 但係有不少TKO既學校喎! 啟思, 真道都有..... 不過唔係D1啫!

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/events/athletics/circulars/20150915%20ath_participating%20list.pdf

Soundervolt 發表於 16-5-10 10:52
我當然明白頂級運動員未必對學界賽事放在眼內,而且會更著眼更高階嘅賽事,例如全港或國際性賽事,我朋友個 ...
所以D人成日話新界地區名校叻極都只有學術, 沒有體藝表現.

其實原因可能根本係一D制度既問題, 人地連參加都唔俾你參加, 咁又可以點呢?
‹ 上一主題|下一主題