用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官塘聖若瑟英小vs民小
go

官塘聖若瑟英小vs民小 [複製鏈接]

fannychan88 發表於 15-8-4 16:00
論升中計,邊間競爭力稍勝?
咁點解你要考呢兩間呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

beagoodman 發表於 15-8-4 17:22
民小,民小難考過St Jo好多,好似St Jo 到今日都仍然call waiting.
St Jo 係一間唔錯的小學,但民小vs St J ...
牌面一定係民小優勝, 但揀民小其實亦有隠憂

民小其實今年小一有幾多人? 仲係240人定更多?

講真, 佢年年加班, 但中學又唔會加, 可直升中學比例變相一年比一年低.
上年好似已經240人一級, 如到小五人數不變, 即係240人爭99個直屬位, 仲要民小唔會明確話你知係邊個Band既學生.

入得 St Joe 就預咗豁出去谷升中.

evason  其實民小年年都係250人左右咖啦!應該不會年年加班!定咗A~F班,人數以小一最多有成40人一班,到小二、三開   發表於 15-8-20 17:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

karen55407 發表於 15-8-5 07:42
民小
如果民小B1學生只有40%, 你會唔會仲揀民小呢?

beagoodman 發表於 15-8-5 09:28
校園:民小完勝
升中校網:九龍城勝
中學:民生勝
我覺得如果B1比例真係40%同50%既分別, 可以叫"差好遠"

beagoodman 發表於 15-8-5 09:42
請問St Jo的50%從何而來?
同埋應包括band 1a , band 1 b and band 1c.
民生中是band 1 b, 假設民小去band ...
參考今年升中版派位分享, 民小今年190人, 被民小分類為A2組別既無乜人入到民中, 即係話民小A1組別先至一定係B1學生, 而且99個直屬位內已收晒.

99/190=~52%, 即係話似乎民小既B1學生不會多於52%. 當然最好知道到底民小係全級第幾開始將學生歸類入A2組別可更清楚. 但我問咗好耐都無人答到我.

依家民小小一去到成240一級, 但中學仍然只可以有99個直屬位, 即係得番~41%人可升得番上民中

lovebb2 發表於 15-8-5 10:04
~41%太少了.  都是BAND 1 直屬小學, St clares, GH 好似多D.
以有直屬中學嚟計, 41%可直升真係好低, 全港只有聖心同聖家低得過佢

lovebb2 發表於 15-8-5 10:04
~41%太少了.  都是BAND 1 直屬小學, St clares, GH 好似多D.
GH中學係直資, 可自定收生標準, 係唔同官津中學有固定百份比既位要留比小學. 直升比例可以係100%, 亦可以只有10%

wsl05 發表於 15-8-5 10:28
講真幾多係band1學生大家都係得個估?之前有家長講a2都入唔返民中,我覺得個位家長可能冇交待詳情,竟然係 ...
民生書院中一全級只有180人 (54個自行,2個統一甲, 99個直屬, 15個統一乙, 再加10個留班/叩門), 民小上年畢業有190人, 如果係民小8成, 即係有152人....

除非民中將所有/絶大部份自行位都收晒民小學生, 否則根本無可能有呢個比例囉..... 不過年年都係聽人話收番8成, 但誰能証明?

自行階段講明只會收番直屬小學學生既中學, 目前全港只有一間培正, 其餘既, 係咪真係只會係自行階段只收自己人呢? 我唔太相信會收好多囉!
‹ 上一主題|下一主題