用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩vs 軒上午校點選?
go

救恩vs 軒上午校點選? [複製鏈接]

pho2009 發表於 15-7-2 23:41
如題
其實你住邊?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pho2009 發表於 15-7-3 12:22
其實小孩較被動,是文靜讀書形小孩,希望學校可以給予多些機會去改善被動性格,但又怕升問題!兩間學校各有 ...

其實如果你既首要目標係希望學校協助改善孩子性格, 坦白講, 我認為一般官津小學幫唔到你好多, 救恩可能會好D

yokeeland  totally agreed!  發表於 15-7-6 15:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

rarafish 發表於 15-7-3 14:37
個人觀課後感,救恩並非傳言中的活動教學,真的,小一中文也有默書
軒上升中保證 ...
軒上升中保證?

有幾多保証你又知唔知?

要保証, 救恩都有, 直資一線中學匯基(東九龍)每年都必收~25個由救恩小學校長推薦既學生

bobbob  係30個,應該有部份人放棄啫  發表於 15-7-3 15:41

pho2009 發表於 15-7-3 15:27
默書,測驗我其實不抗拒,因為現實中是需要的,只怕課程淡,升中競爭力底!

...
讀得救恩, 其實多數都係預咗要考直資中學/國際學校:

http://www.kauyan.edu.hk/primary/doc/1314sspa_result_chi.pdf

全級80人, 50個學生考入直資, 5個入國際學校, 1個海外升學

‹ 上一主題|下一主題