用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生真辛苦
go

小學生真辛苦   [複製鏈接]

今日去功課班接阿女。途中已經覺得佢好可憐,每日放學後,返屋企食小小野,跟住4:30-7:00又要做功課。食飯後沖洗已經累到可以即時入睡。睇見真心痛。係功課課有小朋友,由3:30做到7:00還未走。真是什麼事情要攪到小朋友咁辛苦。有無方法可以幫下佢地呀

52    0    1    0

回覆:United 的帖子

唉。真係非常心痛。我今日同女講,一定要快做完功課,每日一定要去公園玩一陣。我要返工無人睇住佢做功課,迫住要去功課班

回覆:joanthony 的帖子

你仔係成功的例子。我都好想我女快d完成功課,但每次都hea住做,好浪費時間。我女都鍾意睇書,都係二年級。但睇既書好小字,通常睇圖多。

回覆:hingning 的帖子

你的小朋友咁早放學?請問幾點返到學校。
我女平時6:15起,4:15先返到屋企,每日得返好小時間。

回覆:joanthony 的帖子

以下是我女的功課,你地的小朋友係咪咁多

20062001  無英文既?  發表於 13-10-9 21:49

回覆:ha8mo 的帖子

你仔的功課好少,請問係係私校或直資

回覆:SnowWhite.hebe 的帖子

放棄。我咪要放棄埋我份工。其實我都有諗過,我試過成個星期下午請假,效率好小小。但學校有時真係多功課,小朋友都真係辛苦

回覆:20062001 的帖子

我女係津小,我唔明點解要咁多功課。唔知可唔可以反映下

回覆:Andes媽媽 的帖子

我都有諗過自己放棄工揍女,但係佢每日4:10先返到屋企,離我放返到屋企,只差2小時。唔返工又好浪費。

回覆:Truemum 的帖子

我女尋日做功課做到喊。好多做唔完,數學老師一次過要佢重改之前錯格式既功課,數學老師話佢改完又錯格式,錯一格都要改成題,我見到都想喊。真係心痛死。點解格式要咁嚴,本身已經多功課,老師話今日如果改唔晒全部,就要罰。尋晚做唔晒,今早再做,但還是欠一樣。我今日會打俾老師,因為我女已經盡晒力。

回復 longlokma 的帖子

我打俾老師唔係話唔改,只係同老師講阿女已經盡晒力,尋晚已經有十樣功課,包括常識及中文詞語,樣樣都好花時間做。,老師又一次過要佢一晚改晒5份以前的功課(一次過派返黎改).我係支持嚴格,但嚴時,老師也要睇下小朋友有無咁多時間一晚改晒咁多野.
我今日同老師講時,認唔住喊,尋晚真係好辛苦,我女真係好盡力.

回復 3X 的帖子

我本身只睇阿女有無做齊功課,從來唔會睇佢做得對不對,我係希望阿女可以自己應付學校的功課,我覺得錯左要改正係好,可以加深了解,初頭先老師要求嚴我都好歡喜,因為我女都好求奇,我都希望老師嚴可以改善改既態度,但今次係唔同,老師嚴也塵該衡量下每日有無咁多時間,(1日本身有10功課,老師又一次過要佢改反晒以前的錯,共5份)我自已覺得老師有點過份,當然我無講。我女由一年級最鐘意做數學功課,變成而家好怕數學. 我都唔點先可以幫佢,一日一日咁失去學習興趣。阿女話:一定唔會轉校,係呢間學校好開心,好多鐘意既老師及朋友.我有提過,唔認真,有機會老師要求轉校,後悔講左,因為佢有壓力.

回復 astroboy18 的帖子

剛同老師通話,老師話大半班都無問題,有1/3未改善到,但要我女係較嚴重。

回復 longlokma 的帖子

我女小二,小一時完全無問題

3X  小二的要求, 比起小一確是嚴格好多.. ..不我覺得不能相題並論  發表於 13-10-11 12:54

回復 hadwinboy 的帖子

好多謝各位的支持.我們努力為我們的兒女加油^^

回復 joanthony 的帖子

我女的成績算ok,英文90左右,中文85,數學就80左右.(一年級的成績).
只係今年功課量多左好多,由奇是數學科.1日的數學功課可以多到(1份評估4頁紙,作2頁,書p.33-40,2份改正,改正要用最多時間,因要列晒式)

回復 joanthony 的帖子

我間係傳統津校,但唔知算唔算名校.
我都好驚會失去興趣.所以都想了解下係咪好多學校都係咁. 見到咁多學校都係多功課,我真係覺得小朋友好慘.

回覆:happystar 的帖子

功課班唔貴$1200-2000都有。如果家長有時間,自己睇比較好。

回覆:notcool 的帖子

老師答應再講多次格式例子。聽日係阿女生日,班主任送上小小禮物,及祝福字句。阿女即時充滿力量。但數學就要再努力。我決定試下返公司請一個月半日假,同佢一齊適應。做好功課。

回覆:Feimum 的帖子

我都係第一次聽一年轉三間學校,當時應該很辛苦。現在雨過天晴😇

‹ 上一主題|下一主題