用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒及優才
樓主: leungsiupig
go

聖羅撒及優才 [複製鏈接]

回覆:KittyMelody1 的帖子

我有老朋友個仔讀緊優才小二,成績頭幾個,因此有獎攞。但佢話話功課唔少喎,上到小二更明顯多。同埋四次考試加要計分的測驗,點輕鬆呀?好多視為谷的津校,都無咁多測考啦!

引用:Quote:KittydMelody1+發表於+15-11-24+07:5

原帖由 Doray 於 15-11-24 發表
想瞭解下是課程太深還是測考太多?印象中優材冇sell過佢輕鬆,而SRL 頗谷同傳统。 ...
佢有sell功課少的

MrBeast  好似係抄寫少  發表於 15-11-24 08:53

回覆:beagoodman 的帖子

仲有我朋友話有"勸退"的,佢個仔小二同班有個疑似被勸退的,被通知不要訂購買小二書,小朋友見其他人可訂,佢無得訂,非常唔開心。

引用:仲有我朋友話有"勸退"的,佢個仔小二同班有

原帖由 beagoodman 於 15-11-24 發表
仲有我朋友話有"勸退"的,佢個仔小二同班有個疑似被勸退的,被通知不要訂購買小二書,小朋友見其他人可訂, ...
Sorry.打錯,應是'....小一同班....'

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+15-11-24+發表

原帖由 iamadc 於 15-11-24 發表
你講st rosa or GT? And is it from your own experience?
GT.      
As mentioned, my friend said that.

引用:今日同朋友傾起,他仔讀傳統官校,小一起已

原帖由 RSZ 於 15-11-24 發表
今日同朋友傾起,他仔讀傳統官校,小一起已有TSA功課,一做就幾版,日日同仔功課鬥爭,GT無這類功課,問亞 ...
邊間津校小一就練TSA?
肯定不是間間津校都咁做。

優才四考+測驗+計成績分的默書+被要求看大量書好可能仲'哽'過一般要考TSA的津校。

何況優才一樣要考TSA.

引用:+本帖最後由+iamderek+於+15-11-25+14:31+

原帖由 iamderek 於 15-11-25 發表
咁聽來,優才真係有好多要計成績的項目喎,頻密程度比一些谷的津校可能更高。反而TSA唔會計落成績的,對優才而言,可能真係不外如是。

至於閱讀,當然有價值,亦是值得培養的習慣,但硬性規定要看大量書,就可能變成壓力。

引用:我係過來人,+ST+ROSE唔易讀,+六年真好苦,+

原帖由 wongkaka 於 15-11-25 發表
我係過來人, ST ROSE唔易讀, 六年真好苦, 要看大人和小朋友的承能力, 我見個女和自己太吃力了, 當然有D小朋 ...
6年?最後沒上中學?

我也聽過有話聖羅撤較harsh同愛心一般,事實真的如此?

可否分享多一些?

引用:Quote:beagoodman+發表於+15-11-25+15:09+

原帖由 iamderek 於 15-11-25 發表
除了每年幾本指定讀物外,其他書都係小朋友自己揀去讀。如果咁都叫壓力,應該去火星讀書,因為火星無空氣無 ...
咁適量而不是硬性大量味好囉!

但叫感受壓力的小朋友去火星讀書就不愧是極度優質的創意,就算校長叫寫多幾篇上千字文章,都應該得心應手。

我那朋友的仔仔,雖然能拿下優才校內$500大元的獎項,但竟然話有壓力,真的要叫佢閲讀多幾本關於火星的書。

‹ 上一主題|下一主題