用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 千禧VS天神嘉諾撒
樓主: lalalee
go

千禧VS天神嘉諾撒   [複製鏈接]

Tinkerbell 發表於 18-7-5 16:24
我選校以目標為本,選幼稚園選有小學的,選小學一定要有 band 1中學back up
吾使一定最 Top, 進可攻,退可 ...

但上到SMCC會否係另一場惡夢既開始?又要谷6年到考DSE。

josewing 發表於 18-7-6 15:52
是真實的,上年千禧五年级收了三個插班生, 全國內尖子。

d內地尖子係咪本身超齡架?學校小六唔收插班,所以降級插小五。正常如果真係尖子,應該跳級報考名校,直接考中學或者大學。13歲入大學,果d先係叫尖子。

youma 發表於 18-7-11 22:17
校長曾對我講, 的確有不少家長唔肯退, 那就冧班 , 下年成績再唔得, 再冧, 結果都係要走.
一年當然唔 ...

留班唔係每年只可以留一次既咩?留完再留?學校有咁多留班位多出黎?

pancake5354 發表於 18-7-23 11:59
我當然明白小學唔同幼稚園這理, 只是作為旁觀者的, 會否明白當中的作為新生家長所面對的徬徨無助?
如果 ...

如果係咁,應該所有家長都係買唔到。但應該還有其它方法買,你是否有發行商及出版商既名?直接上出版社買可以嗎?學校可能故意比個難題家長,看看家長是否有能力自行解決。

pancake5354 發表於 18-7-23 12:25
已我所知又未至於所有家長買不到, 只是當時市場上存貨極少, 故很快在 whatapps group 內的家長都紛紛叫有 ...

可能你太大安旨意。分分鐘有d家長自己買到都話未買,其實係自己收收埋埋。唯今之計,真係要快快趣趣去出版社問下,睇下出版社有冇得零售。

拿拿利 發表於 18-7-23 16:17
所以, 家長要在背後發功, 小朋友受谷的話上到中學自然舒服晒, 係冇左個快樂童年, 有得必有失. ...

無左個快樂童年,呢個損失可以係災難性既。

‹ 上一主題|下一主題