用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學agent 嘅經驗
樓主: muimui2
go

[英國] 留學agent 嘅經驗   [複製鏈接]

mrslau999 發表於 20-8-8 08:05
請問有冇海外Agency提供,我只懂(琥X)
我想仔 往 UK or Canada.

Academic Asia 及英倫都不錯

Ivan0320 發表於 20-8-11 22:07
回覆 cfs 的帖子

英倫 is so so and hard sell the English course...

英倫有英文課架咩?咁真係唔知喎,我搞中學及大學都未聽過有,入埋學了。
反而英識就有,一嚟叫你比錢考試,明明非名校普通面試已經可以

doggy2013 發表於 20-8-11 22:45
英識啲人好勁,識睇相,見到你小朋友就話你小朋友好唔掂

哈哈哈聯絡我果個男職員,佢話我選擇三十幾萬的寄宿學校係野雞學校,但四十幾萬我冇能力,所以冇再聯絡。

sunny.moon 發表於 20-8-12 11:40
請問你覺得英文好唔好??thx
英文?? 我英文唔好架

patell_au 發表於 20-8-12 11:45
佢地都係睇commission做生意, 舊年朋友個囡英文近乎native, 點知係咁推佢去讀一年預備班(Y11), 啲同學全部 ...
下, 佢家長又會比佢去既.明明佢英文好,所以呢其實家長都要做足功課,唔好信晒1間agent,同問下朋友,上黎EK傾下計,都有好多熱心家長分享

patell_au 發表於 20-8-12 11:50
不過講真啲agent咁熱心又唔收費, 係好易落答. 仲要後尾發現佢個囡學費同另一個學生係唔同, 啲佣金原來轉嫁 ...
咁呢個又唔知播可以咁做獎學金打折就知,原來佣金都有方法.

patell_au 發表於 20-8-12 11:57
係囉!! agent一定係會落足嘴頭氹, 真係要自己做多啲功課先夠定力
我當年8掛到搵5間agent,分開in唔同學校,見晒自己研究,聽下唔同意見

CL0214 發表於 20-8-12 12:08
你好厲害啊!
我想問agent收費多少?
我囡考大學,一間收6000蚊一封自我介紹信,一間收5萬幫你 ...
中學上年考既, 面試只係一間需要收registration fee HKD500,其他學校考晒都無收過錢,最後都又無讀.
大學今年搵既,英國澳洲都有,英國只係比左UCAS好似百幾二百蚊登記費,考左5間大學,收晒CO, 另外Direct apply有2間,2間都收晒CO,無收過錢. 最後DSE放榜,選擇左Direct apply既其中一間,直接交學費,而家等CAS. 我唔明你仲咩要比錢?? Personal Statement學生自己寫左,仲係急住2日內起貨,因為突然決定留學,果時UCAS又deadline, Agent幫手執錯字,無改動過內容就照去.我地唔係考猛人學校,所以直接用學生本身程度/思想既PS去考,唔想經過其他人既執筆,靠佢自己喇.

etoile 發表於 20-8-12 15:16
每次我只去3間,你去5間,甘拜下風!
我咩都唔識,咪周圍8下囉,考試亞仔自己每日去一間,諗起都佩服佢,果時先12歲,放學後自己過海.不過都係一個經驗黎既.佢自己要去英國,自己付出下囉.

patell_au 發表於 20-8-12 15:18
學校名就唔開啦, 佢囡囡仲讀緊, 同埋果時同監護人傾過, 佢都話唔止果間係咁, 唯有大家真係睇清楚啲資料, 同 ...
其實我真係好想知邊間學校,我唔係轉校只係8掛

patell_au 發表於 20-8-12 15:43
好堅! 咁你個仔去到英國應該適應得好快
托瀨,佢讀得好開心可能因為無左亞媽管

etoile 發表於 20-8-12 15:40
5個agent考5間學校?當年大囡考3間,11月份4個 weekend 就係考試考試再考試,辛苦到暈!
...
唔止呀,有啲agent考2間,因為啲offer唔可以等太耐,變左盡量果2個星期考,一次過出成績.可能佢考初中又唔係入名校啦.只係考英數,推理,唔辛苦,佢幾鐘意考試比較怪異

etoile 發表於 20-8-12 16:21
鍾意考試既高材生!
高材/財我就入名校啦

sunny.moon 發表於 20-8-12 16:44
更正 ……係 英倫?!
哈哈哈,其實我覺得間間都差唔多,基本上睇下邊個職員去跟,又睇下佢本身認知/了解//性格係點,健談既會8多啲野你知,真定假就自己去決定喇,聽下當參考. 我接觸過都有5間,真心覺得係個職員問題.睇下好無彩,同人夾人囉.
‹ 上一主題|下一主題