用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 St. Paul 2007 K1
樓主: pakyu0429
go

St. Paul 2007 K1 [複製鏈接]

Re: St. Paul 2007 K1

Esmehouse,

其實加個站或減個站對校巴來說唔係太大問題,不過如果有禁區(雙黃線等)或阻擾地區交通的話,警察會來趕車.你可以在十六號交校巴費果時直接同校巴商反映,要求加個站.

去年海怡都試過因太多校巴停第四期(三十座外),比警察趕而改在不方便,不衛生的垃圾站外上車....後來幾間學校的學生自律(人等車,唔係車等人)同協調上車時間...幾星期後返回三十座外上車.

esmehouse 寫道:
翠鳥

我想問下有關校車架,我可唔可叫個司機前 d 比個囝上車呀,因為個站比較遠,如果落雨就好煩,我個朋友話之前佢個囡都係係柏惠苑對面上車,唔知仲可唔可以呢

I don't know about the practice of Kln side.  I can quote the existing HK side practice for your reference, (HK side school bus is the official school bus of SPK).

The existing school bus operator issue an envelope for collecting bus fee every month 2006/7 (bi-monthly in 2005/6).  Though it mentioned pay by cash; to avoid mis-understanding, I usually pay by cheque.  (as the pick up time is rush, I can't expect my helper and driver could double check cash amount, also I don't want to creat a loop hole).

okmammy 寫道:
Hi Esmehouse,

We will also take Mrs Lai's school bus as we are also kowloon student.  Does anyone know when should I pay the balance? and how will the bus fee pay each month? by cheque? or by cash? or autodebit?

各位家長

你地會買咩牌子白色運動鞋呀

大女現在穿的白色運動鞋沒有什麼牌子,只係在普通賣學生鞋的小店買,佢之所以選購,十成九都係因為盒面有"公主"的公仔.但當時佢似乎唔明,個公主紙盒最終下場係"廢紙回收"

忠告:除學校要求的東西外,唔好攜帶太多無畏野係身,因為新書包是放不入兩套新校服的,另外仲有個比堅尼袋,所以建議大家可以帶個大d的吉袋來放新校服,小朋友自己背新書包走.

小朋友穿簡單的衣服(不要太隆重),因為要試校服size

是不是應該帶埋學券?

翠鳥

要帶學卷呀

Thank you.

[/quote]
翠鳥

我想問下個日會唔會比埋書我地,另外泳褲可唔可以自己買架 [/quote]

書本係上堂用到先比,所以唔會有書派.

會派簿(要包書膠)同文具(要貼班名同學號)
(不過我唔記得是不是16號派,定係開學先派)不過我地支票都未過數,而且連學費都未交....應該唔會今快有呢d野派  

泳衣泳褲都係自己買,女同學要穿比堅尼泳衣,男同學有福啦,哈哈

Pakyu0429,

令千金今靚女,好彩esmehouse的囝囝唔係同你同一班...如果唔係,點只玩水堂會流鼻血 & 口水,平時上堂都會啦

monkeybbb 寫道:
This Sat, we can meet each other...
Very excited ah...

By the way, what is the size of the bag I should bring? it seems that we will have lots of things on that day.  

Suggest to bring a bag which can carry 2 or 3 set of school uniforms, because school bag cannot insert all uniforms.

雪瑩媽咪 寫道:
請問各位媽咪,

當日要預幾耐時間留o係spk呀?
因為佢話買完野要走,唔可以停留太耐∼
係咪即係around 1hour會完呀?
唔該!

我估計半小時至四十五分已經搞掂

Maybe we will be "kicked" out of the school very quickly after the finishing of all administrative work. But I think that I will stay behind (outside the school) and chat with my bk friends (翠鳥 and esmehouse).
It's a great time for us to meet as a family, right?
         (cause all of us will be with our monkeys, right?   )

I suggest to use 大快活 (opposite to st. paul hospital) as our base of gathering.

esmehouse & monkeybbb, what time shall we meet there ? 11:00 or 12:15 ? please advise, thank u.

我見意你 8 月至買

[quote]monkeybbb 寫道:
By the way, I want to buy the panda shoes and the sports shoes at the shop right near the SPK.
翠鳥, Do you think that it's too early to buy? cause it's only june? or it's ok?
any suggestion?
[/quote]

我都係一樣,如果唔怕路程遠,可以八月先買
仲有一樣野唔好意思的...關於pander shoe的意見比錯料比大家,現在解釋為什麼搞錯:
我第一年(05年8月)在糖街果間買...啞面的pander shoes 很快殘 ,小朋友四維跑,容易踢到野,搞到對鞋花哂,後來(06年中)去以前三越後面恩平道果間鞋店買滑面的,用料的確比之前一間耐用(鞋頭比較寬闊加上logo唔同,肯定是不同廠生產的)...

不過女兒的腳大得快,半年後穿不下,06年尾再去恩平道時,已經找不到果間鞋店,於是再去禮頓道果間買,當時因為找了很久,所以有d狼狽,而我照舊買滑面的,沒有留意原來禮頓道果間其實同糖街果間係同一間廠生產的 ,而且滑面的比啞面耐用,所以一直都無留意.直至昨日我將大女的鞋比細女度先發現

我會試下去灣仔約瑟看看是不是比同一間廠一統天下,再同大家講 :wink:

If MonkeyBBB want to have a school visit and willing to spend time to wait for us (Esmehouse & 翠鳥), let's meet in 大快活(醫院對面果間) at around 12:15.  I shall call MonkeyBBB to confirm if Esmehouse and me are ready to go there.

Esmehouse agree ?

我細女前日試穿姊姊的spk校服,佢個樣都唔知幾得戚 仲醒目到叫佢

Okmammy,

I think 1 set PE Uniform is enough, as PE lessons are just twice a week, you can ask your helper to wash it by hand.

請問灣仔約瑟校服係邊架

如果無搬遷的話,佢係"軒尼詩官小"後面街,一座舊樓樓上.學校買鞋的單張有它的地址

okmammy

我都諗緊買一套 or 兩套 PE 衫呀 老公話驚乾唔切喎

一來唔會個個星期都兩日乾唔切,二來要計下熨校服的電費貴定係買多套運動服貴d?

我真係越來越似師奶

翠鳥

唔好意思呀,仲想問多一樣野,學校咪要自備荼點,咁個杯 & 荼點盒都係自備 or 學校度買架

另外,落雨可唔可以著水鞋返學架

對,是自備"有益"的茶點,杯 & 茶點盒,和我地以前的維記不同.以前在維記,大女有穿水鞋,自從入了spk,她從未穿水鞋返學

CatCatEmily,

我記得頭三日父母可以在課室外觀課,校車唔會比父母跟車,否則要有多兩三陪的載客量.即使是平日我只想跟一轉車,佢地都拒絕,何況是開學?

記憶中好似頭三日都有校車服務,但實際上個個父母都會緊張陪上學,所以我估頭一兩日唔會有小朋友搭(因為k2及k3遲三日開學).

我今日去過約瑟,佢地的熊貓鞋同糖街和禮頓道所賣的,都是一樣

翠鳥, pls tell me where 約瑟 is, what I can buy there and when I should go there on Sat. Thx!  

約瑟校服係spk校服的主要供應商(今年兼售熊貓鞋),位於灣仔軒尼詩道官小的後街(譚臣道),一座舊樓的樓上(詳細地址請參閱校方有關熊貓鞋的通告).

星期六校服供應商會來學校比小朋友試校服兼提供現貨比你取回家,今次唔使專登上去約瑟,到買冬季校服時,你自然要識得去

有次我大女唔見左隻蝴蝶結,都係係果度補購.
‹ 上一主題|下一主題