用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英粵與英普的優劣?
樓主: 怪獸父母
go

英粵與英普的優劣? [複製鏈接]

kitmantsoi 發表於 14-2-24 19:46
唔會,同一篇文章能用粵語及普通話朗讀。小朋友有能力見人講人講見鬼講鬼話,放心。

...
Agree! 我囡雖然普教中,但都係廣東話同普通話都識分同讀,正如你指住個蘋果,叫佢講英文,佢咪apple, 廣東話就蘋果,普通話就ping guo 囉!始终家用廣東話,小朋友一定識講仲非常流利,早點學普通話,對小學中文科學習好好多,就算英普班都只係一半時間(1.5 hrs), 其實都係當每日學下普通話,佢唔會d普通話勁到喺屋企只識用普通話同人溝通,唔識用廣東話吧!唔通去考小學時,老師用廣東話問嘢,小朋友會話自己唔識講廣東話咩!正如喺幼稚園點學英文,家中語言係廣東話,小朋友最流利始终都係廣東話啦!我自己就一定選英普,因為我唔能够講流利國語,想小朋友從小就學英普純正口音

naughtybj 發表於 14-2-26 10:03
母語最緊要!有我們的文化及思想嗎!?為何要放棄我們優勢?
其實㨂英普唔係放棄母語吧,因為我地在家都係講廣東話,反而在家全英語,一句廣東話都唔講,小朋友廣東話就真係差d喇!我諗大把家長都唔想普教中,但香港大部分名小名津校係咁,我地只有接受,俾小朋友早點接觸,唔會抗拒,因為中文比英更難學,如果小一時拼音學不好聽不懂,小朋友會對中文變得冇興趣冇信心,就係知道中文重要,為了配合普教中,才早點選擇英普班吧!當然總有人認為小一才算
‹ 上一主題|下一主題