用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 進取選校成功,入到去......
go

進取選校成功,入到去......   [複製鏈接]

不戰而敗,做父母都無信心,又點叫個仔有自信呀?比你去到b2都未必考到頭幾名,你係唔係又去b3讀或者返大陸讀。就算比你考第一,又有何用,信心係米增加左???挑戰係要有難度先好玩,同學到野。個人認為!學校讀書氣氛超重要,由其現在青春期,受朋輩影響得更要。孟母就係一大例子。

近朱者赤,近墨者黑。有陣時唔係你想讀書就讀書,身邊太多魔鬼。

701003 發表於 13-9-12 11:51
我三個仔女都係降band升中,大女直程band 1a自行升band 2cband 1中學學習氣氛一定濃郁,但人生只重 ...
講真,其實我對妳的發表真係有少少懷疑。好令人費解,我第一次聽,band 1a自行升band 2c,(原因係增加自信心)
如果是真的,我真係小見多怪............?

003 、表於 13~9-13 09:24
贏咗自然開post唱好,輸咗只會私下pm救亡所以版面在派位後有一面倒慶功形勢我就忙於私人傳 ...
多謝妳,雖然我們的觀点 有別 ,但都可以在妳身上學到D野,可能就是上EK 的 樂趣,如果下下都-一面倒就無共精采。                                            

AChan59 發表於 13-9-13 10:56
回復 vincher 的帖子

越級挑戰要有潛質,只是被低估而已。
發 展中的小羽朋友( 又期男仔),你自真係唔知佢幾時爆( 潛 質)?

現在D band 2學校真谷得勁!開學唔夠兩曰,功課成尺厚,重話有幾科測驗。我心中有一個疑問,佢測什麼.?上得幾天課?。。係仔仔的舊同學(倍#中學)。反而仔仔間學校,成個星期都無功課做。問你死未。

Sasaalan  我囝呢個星期都勁少功課, 尋日直情無! 都唔知係好定唔好!  發表於 13-9-13 16:43
Yanamami  測番上年d野?溫故知新?  發表於 13-9-13 14:42

intinlam 發表於 13-9-13 14:29
帶小朋友去學校睇下, 等小朋友自己選.  有朋友band 1生自己選讀 band 2中學校.  好ok同開心.  都有band 2生 ...
我覺得 讀唔讀到都係其次,最更要係品德唔好差就得 上班時成曰聽到D學生交談
成日講打機
,溝女 。過程中將粗口 發揮得淋漓 盡致。依一D都係小事, 試過有一個重恐怖,中二就陪個女仔去大陸落仔。(係我朋友個仔).問你驚不驚。你會想可能差的學生每個banding都有,但正常  

應該低banding 會多些

Jackieson    發表於 13-9-16 10:25
bigfoothk  真真恐怖,中二女仔去大陸落仔。  發表於 13-9-13 15:41

701003發表於 13-9-14 12:06
并非否定名校的活動!而係普通中上banding的小朋友,追求學業之餘無暇投入課外活動!要兩者平衡發展,兩方 ...
妳攪錯了。唔知妳有無睇學界成績( 田徑,最主要的球類 運動) 。大部份都係高banding 蠃 。他們自理能力强,做事有效率 ,所 以兩者發展都無問題        
  並有很好成績。所 以你說 的論點有很大錯誤。                     

701003 發表於 13-9-14 23:44
小朋友非band 1a料,家長點迫都迫唔出啦!既然學業上無難度,課外活動得心應手,小學6年萬千寵愛集一身!會 ...
大師即係大師,除左講個服字之外,我真無野講,,除左妳之外,我識得一個風水大師都係好勁,另我好佩服,佢睇相超準,準確度去到100%..佢仲陣左句:你鬚眉異,清氣逼人,兩眼灼灼有光,(如果你唔死,就一定有100歲命)我譓完大師講之後,我即刻想拜大師為師可惜佢話我無慧根,唔很收我為徙....我為有笑番.

701003 發表於 13-9-15 22:34
風水師做生易,影响他人!我只影响自己仔女,何以為師?拜錯師啦你! ...
因為大師所說:係另類代表,而我的思想又太過大路,正面,成日比人估到。正如妳一樣將D仔女由 band 1a 推落 band 2c,妳講最主要目的係,使D仔女,學基層貧困,享受學校生活,學懂珍惜、包容、感恩、分享,才可以有真自信.
依一D想法真係唔係人人想到,真係唯獨妳是不可取替.....所以很想拜妳為師。我係到跟妳偷左小小師,我係到想,不如送D仔女去大陸山區讀下書,等佢同妳D仔女一樣學下基層貧困,享受學校生活,學懂珍惜、包容、感恩、分享,才可以有真自信.(可能比大師D方法更強更好)妳話對不對?如果大師唔很收小女為徙,我為有係到在偷師,睇下大師D.......相對論.........睇下地球幾時烕亡..........。

其實我都想比妳睇,我的另類答案,,,如有另妳誤會,我同妳講聲sorry 前輩唔好見怪.....sorry sorry sorry

701003 發表麼? 時3-917 06:38
手上有100蚊就要買標價100的東西,正常!但有人選擇只用其中60,其餘40另有用處,亦無不可
100蚊妳想比喻什麼?(時間,資質,定係共其他) 。留下40 蚊,又有什麼用,   由於妳比較另類,可否講解多些。thanks,前輩               

7003 發表於 13-9-17 07:01
明白為自己的想法、為band 1學校護航,值得尊重!我從來無講過band 1學校唔好呀!你誤會咗啦!下次 ...
大家交流一下。大家睇下有無 火花。先精彩。                                                               .      

71003發表於 13-9-17 10:55
只想說明咸魚白菜各有所好
咸魚,白菜,也好好味。 ( 歌詞)  就聽得多。用來 比喻各有所好。真係第一次聽。真係要比個             .真
是 有前輩 係到開心,精彩好多。                                 
‹ 上一主題|下一主題