用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地知道根德園面試時間未?
樓主: Elsamouse
go

你地知道根德園面試時間未? [複製鏈接]

Re: 你地知道根德園面試時間未?

Hi 613 & Elsamouse,

我估今年收600幾個士兵仔啦!

根德園K1學生人數:
2001/02年度  621人
2002/03年度  718人
2003/04年度  573人
2004/05年度  ??? 人

KiwiMum

我囡囡K1返根德道校舍, 今年K2返多實街校舍, 兩間校舍佢都夠位玩踏單車, 而且學校會分段安排時間俾小朋友出外活動, 唔使太擔心o既!

SandyHung,

係呀! 好似Elsamouse咁話, 放鬆d, 唔好俾自己同小朋友咁大壓力! 我覺得面試唔只係學校"考"我o地, 我o地都可以去了解o下同睇o下間學校係點o架! 人人話好都未必o岩自己心水啦!

小朋友應對方面, 佢o地除左問問題, 仲有玩玩具, 做動作, 唱歌仔等等, 總有幾樣會o岩妳囝囝, 記得當年面試時有兩位老師, 一個問囡囡, 一個問我, 所以家長同小朋友都好唔得閒, 我見囡囡玩玩具刀切麵包, 問題就老師用中文問, 囡囡用英文答, 歌仔都唱埋, 淨係唔肯用手遮住對眼. (唔好意思, 事隔兩年, d問題唔記得添, 希望其他bk會員幫o下手!)

至於家長問題, 就正如Elsamouse所講, 睇o下父母瞭唔瞭解子女, 幾時出第一隻牙仔, 幾時開始識行, 幾時識講野等等.

唔識答What's your name? 我見有d小朋友平時識答, 到面試時唔答咪仲"攪鬼", 所以一齊隨緣啦! 輕鬆d, 全港九新界咁多好幼稚園, 冇話一定要入邊間先可以學好o既!

祝各位家長搵到合心水o既幼稚園!

KiwiMum   

SandyHung 寫道:
Hi, KiwiMum,

As my son until now cannot respond my question, such as 'What's your name?'...etc.
I'm very worry how the interview should be.  I think that I have to give up.  Do you have any tips for all of us?  Thanks!

[quote]
KiwiMum 寫道:
我囡囡K1返根德道校舍, 今年K2返多實街校舍, 兩間校舍佢都夠位玩踏單車, 而且學校會分段安排時間俾小朋友出外活動, 唔使太擔心o既!
[/quote]

唔好意思! 我唔係想維護呢間學校, 不過
"有d識講野唔一定收,有d一入去喊又收,都好似冇mud準則咁"
好似係指另一間九龍塘o既幼稚園o播!

Elsamouse 寫道:
sandyhung
放輕鬆啦,唔好咁大壓力
學校會較注重家長0個part,會從問題中睇下父母瞭唔瞭解子女,你同老公快d回憶下小朋友的第一次,例如第一次爬係幾時,幾時開始識行,幾時識講野...

聽講有d識講野唔一定收,有d一入去喊又收,都好似冇
mud準則咁
‹ 上一主題|下一主題