用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 本地學校讀IB,和去英國中學讀IB,考香港大學的分別 ...
樓主: LeeCC
go

本地學校讀IB,和去英國中學讀IB,考香港大學的分別 [複製鏈接]

ANChan59 發表於 18-2-18 13:09
樓主可能在 EK 被誤導,以為讀 lB 只是避中文及易 d 入香港大學,誤信某些網友亂噏的結果!

EK 部分人真係害人不淺。
有幾個仇 non-jupas 的人,成日話 IB 易。
又有某人,佢自己小朋友好釆,A Level 差,但 non-jupas late admission 入水泡科,咁佢就好似好叻咁,成個代言人咁教人選學校,成日叫人去英國讀 A Level ,自己又唔明,佢小朋友係好采而已,並不代表年年有人咁好釆,話過佢好多次都唔聽。

manning2014    發表於 18-2-21 16:46

LeeCC 發表於 18-2-18 15:28
其實系朋友聽說讀IB ,用nonjupas這方法易d 入大學,例子好似系一些回流家庭小朋友返原居地讀高中,再來香港考大學,佢地講到易過dse, 令朋友聯想到在香港讀IB ,情況是否一樣呢?

其實,點比較邊條路易?
每個學生都只可以用 jupas 或 non-jupas 申請,點比?
某同學 A 君,IB 學生,成績好,可能 HKU CUHK 爭住收佢。
某同學 B 君,DSE 學生,成績麻麻,結果冇大學收。
作為外人,未必知 A 和 B 成績,人地肯講,亦未必講真。
有些人謙,入到 HKU 都唔會吹話自己好叻。
有些人唔衰得,自己成績差入唔到大學又話人地 non-jupas 搶佢學位。
自己理性分析啦,你估大學儍,成績唔掂,也因為你 non-jupas 而收?

ANChan59 發表於 18-2-19 14:37
我知你說那幾個網友,都是奇人!

如果只 share 意見,也 fair ,各自表述。
最怕是基本資料錯誤,指出佢錯,佢認自己唔熟,但過一個星期又再 post 同一錯誤資料。
又軟皮蛇,話極唔聽。

‹ 上一主題|下一主題