用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 進取選校成功,入到去......
go

進取選校成功,入到去......   [複製鏈接]

其實都可雙線行, 讀到書都可以有好品德的, 主要是學習態度問題.  
ANYWAY, 選校升中最主要是按小朋友能力及性格, 中學模式是否適合她/他們?? 這樣, 才可在中學中發揮其所長及認識自己.  
我不大認同降BANDING去捒校, 唔係每位小朋友都可接受.   個人認為自信心不是這樣(降GRADE)培養出來的, 就算咁樣培養到, 又真的長遠嗎???

Combo 發表於 13-9-12 15:25
其實我同樣地都有這種升中取向的「迷思」。但自從經歴了一件事,讓我對追求「名」校有點卻步。

話說我見到 ...

很多地區BAND1校, 校風好.  成績不比名校差.  重要是這些地區校小朋友純品, 老師有心去教他/她們.  品德與學業同樣兼得.  家長不妨多留意及發掘它們.

pchinap 發表於 13-9-12 15:37
近朱者赤,近墨者黑。有陣時唔係你想讀書就讀書,身邊太多魔鬼。

邊間學校都會有不同類型的同學仔, 名校皆是.   在於如何灌輸小朋友如何交朋??   他/她們選擇"群"什麼類同學?? 如果小朋友容易受引誘, 最大的惡魔便是他們自己的心魔.

樓主, 最重要是"平對"捒校, 小朋友&家長起碼唔會想得太多, 一心一意去讀~~~!!!

pchinap  大人都知到個心魔有幾勁,一個12/13歲又點樣去抗拒引誘。  發表於 13-9-13 14:44
‹ 上一主題|下一主題