用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 2018-2019
樓主: os_ecu
go

德望 2018-2019   [複製鏈接]

os_ecu 發表於 17-10-8 18:08
噚日去簡介會, 鬼婆校長話升中無分留幾多位俾德小 or 街外人.  全部一視同仁.
又幾出我意料之外喎.
...

德小同學情以何堪?

os_ecu 發表於 17-10-9 11:15
DSS 點收生法學校有權決定, 個人當然希望佢啲位係開放俾全世界啦  有能者居之好合理.

至於啲龍呀, ...
我唸結龍或直屬應該為了實現有教無類的理想,小朋友唔使太大壓力,可以慢慢成長。好似長跑,起步唔使咁急,技術得當的話,保持速度,之後希望可以後來居上。

GH不如快啲開IB課程,避過DSE的中文,可能中學成績會提升,重返輝煌。

hkpapa852 發表於 17-10-9 16:20
GH成績滑落既, 唔只中文一科

開GCE-AL或者IAH, 成本低D
不過依家IB大熱,更加有吸引力

gigilovesnoopy 發表於 17-10-9 17:26
IBDP是提供多樣化選擇,讓學生選擇有興趣及能力的科目,並不應該單以成績作排位。

可能有神校開辧IBDP後 ...
的確,傳統LS學校可以考IB的兩間DB,SPCC,成績斐然。覺得可能傳統學校的學生,已經打好嗮基礎,而英文能力又強的,讀IB可以更加好發揮。

mcl203 發表於 17-10-11 10:22
重點係補習社已經係家,亦唔係單一事件,當然我唔知佢個人能力質素。見佢數次,都話幾點要走,要去補習社 ...
培小初小階段輕松,應該話從幼稚園開始好輕松
升P4開始有壓力。不過,真正體會到壓力都係5年級,真正面對呈分試的時候。

hkpapa852 發表於 17-10-11 12:38
當日我係幼稚園區話民幼一直到升民中其實唔係有好大保障, 都有鐵粉係幼稚園追住我到中學版
...
其實除咗全部都收的龍校,其他都唔係咁有保障。
如果中學係top 嗰津,就有保障的都係top學生。

如果中學係中游,咁top 學生反而唔抵,因為想外闖的話,學校冇支援,簡單講,考級一都拎唔到SPCC的校長推薦信。成績okay,又打算原校升學的同學就最輕松開心。

super_aries 發表於 17-10-11 19:19
培正算好好……band 1必收,band 2 也收了70-80%,培中中一216人,我估至少有200人從培小上來,但現在小五 ...
排前面會走一些,最尾通常也會走。所以其實有心讀的band 2同學都係非常大機會。升中之後再努力追!

Eat_Sleep_Play 發表於 17-10-11 19:46
不要神化了KTS,我肯定無8成band 1
雖然我好欣賞KTS,不過也同意齋睇學術,無8成。因為雖然最後升中派位成績靚麗,不過,不少是通過自行,叩門。很多時候未必反應到banding,可能因為小朋友面試表現出色等。
不過,另一個角度睇,都反應KTS升中策略好,升中支援強勁!

jigsaw 發表於 17-10-11 20:24
我見74#今年KTS個派位list有9X band one, 我朋友send 比我上年123個學生,又係有9x band one ...
所以話:
雖然最後升中派位成績靚麗,不過,不少是通過自行,叩門。很多時候未必反應到banding,可能因為小朋友面試表現出色等。

koala_emily 發表於 17-10-12 09:53
協小都是一樣,大人細路比佢玩死
GH 還是協小,都唔比呈分名次/banding?

rainbow_ho 發表於 17-10-16 18:57
回覆 MC1128 的帖子

簡單D講,佢嘅答案等如有朋友講唔開心,你話:「咁有問題嗰個係你喎,係你做得唔好啫 ...
不過我覺得這個是role play, 又不是真的case. 如果真實個案有師妹求助,有些不妥。不過,role play 想帶出的信息可能就係希望同學學識點樣安排時間。而time management 也是每一間中學都會強調的。

不在現場,可能體會不同,只是字面上覺得都okay

‹ 上一主題|下一主題