用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!
go

培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!   [複製鏈接]

如題。

33    0    0    0

回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

如果我唔打算讀聖母書院,甘是否培道校網較好?但培道升中情況如何?有競爭力嗎?其實九龍城中學如何?

引用:+本帖最後由+onepiece+於+12-11-11+20:42+

原帖由 onepiece 於 12-11-11 發表

選培道的話,原因可以係有heart、有愛心、愉快學習、功課 ...
多謝你的分析。甘如果九真vs德雅vs禮賢,你有可分析?

我還有一個問題,我本身是荃灣區,如果幸運地抽中,我是十分開心的。但荃灣區band 1 中學很少。得2間英中!有何意見?

onepiece 發表於 12-11-12 12:28
荃灣區的確比較差,4間英中(包括可風和王少清)在統一乙部非保留位合共只有約340個。唔知係唔係呢個原因, ...

onepiece, 你所講的. extractly 係我煩惱! 如果top tier小學收, 當然唔洗想, 跑到去讀啦! 但現實不是, 2線學校收, 我都已好開心的了.  不過間間學校有好有唔好.  還有的我仍有一個b女呢!  是 龍年出生的. 到時都唔知點同人 爭.  

不過想問一問, 德雅小學係唔係 band 2 生可直升德 雅中學 ? 而band 1生可直升聖母玫瑰書院? <=== 我之前見baby kingdom有人所講, 是真唔係真?

onepiece 發表於 12-11-13 09:37
可以用屋企地址。妳説得對,要考慮跌band問題。如果是九龍城,由於九龍城區很強,所以九龍城轉沙田應該無問 ...

沙田區是強區嗎? 但我見深水埗d 小學也很強! 如 SFA, YW, etc.....  甘深水埗同荃灣區, 那區較強???

另外, 剛收到信. 請問聖三一vs培道.  那間較好? 幫我2選一!

Onepiece, 你好勁呀!真係幫到很多媽咪。你認識荃灣大熱浸聯小學嗎?如果抽中的話,我應該讀浸小定選擇德雅/聖母/九真呢?(仲有個妹妹)

另培道也不差,我見學校播放學生片段, 感覺很warm. 小朋友真的很開心。有此間offer朋友,不用worry. 大抽奘後才決定也可以。

哈哈!我需不需要改過subject叫onepiece信箱?

onepiece  唔好意思,好似騎劫咗妳個post咁...hehe..  發表於 12-11-27 23:59

Onepiece, 你講到培道很好,攪到我又想揀培道啦!因為我問了德雅小學升band 1事宜,覆都無覆,不停問我考生編號及姓名,感覺不舒服。幸好透過德中老師講了上年約卄幾位小學部學生升上德中。甘便有數得計!97%EMI, 小學有2班,約一班升返德中。即是可能最多50%升band 1? 條數是這樣計嗎?
另外再問聖母媬母車,路線得將軍澳,觀塘,西貢,慈雲山,沙田馬鞍山,黃大仙。真係好可惜,好多九龍人同我荃灣人都讀唔到,少了我們這批優質家長。哈哈!

回覆:puipuiyan 的帖子

我囡都係學芭蕾舞,學了差不多三年,又係一星期上兩堂,真係無哂時間啦!

‹ 上一主題|下一主題