用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 TKO 裕明中心
樓主: moonmami
go

TKO 裕明中心 [複製鏈接]

有冇幼童已入讀 S 位(在學中),想知道學校情況
   0    0    0    0

原帖由 dada5 於 08-10-21 23:44 發表
moonmami,

你囝囝是否將會入裕明中心讀S位呀?
我囝囝9月16日便入學了(最早入學),返左成個月了.由於係新校既關係,行政及安排上係比較混亂既.因為差唔多日日都有新小朋友入學,又要安排做評估,又要讓小朋友適應,所以我 ...

dada5,
謝謝你的資料,我囡或於下月入學,現正考慮中。你囝囝幾大?是否已適應全日班,跟同組同學相處 OK 嗎?需要搭校車嗎?入學有甚麼需注意的地方?3T 訓練是關於甚麼?對導師感覺如何?

原帖由 dada5 於 08-10-22 11:53 發表
moonmami,

我囝囝2歲8個月.很快已適應全日班(因佢之前已經返左大半年既N1班),9月29日已經開始在學校午睡.無需搭校車,因我都係住在TKO,亦有工人接送.
至於跟同組同學相處既問題,現時都睇唔到佢地之間既交流,因佢地仲 ...

我囡足3歲在主流學校讀 k1,由於不是住在區內要搭校車,擔心晨早起身/出門很困難適應。 主要問題是語障及社交力弱,其餘各項能力都 ok。特殊呢2個字本人並沒有抗拒,並已經消化咗及轉化為專門教育,,如無意外應如期入讀,到時可多多交流。

dada 5,
我係在職媽媽。醫生設議入學前打 3 針,水痘,腦膜炎,肺鏈。你囝囝有打齊嗎 另外想問是否一定要交出驗大便報告才可入學
原帖由 dada5 於 08-10-22 14:39 發表
moonmami,

咁我囝囝有可能同妳囡囡同班.到時多D交流啦.
妳可以PM妳囡囡個名俾我,咁我咪知邊個係妳囉!
妳住邊區架?是否在職媽咪?

dada5

kaifung0106,
主任只簡略話家長要配合特定路線,如搭第一站就要 7.30am 上車

原帖由 kaifung0106 於 08-10-23 22:17 發表
moonmami
我囝囝同dada5是同組同學,你住那區呀!校車的路線很受限制,好多路線都唔經,d主任講明校車是政府資助,路不能和其他會相撞,無法啦$100來回,$50單程
我是住觀塘,校車站最近是曉麗苑,所以我只坐回程車 ...

dada 5,
我住觀塘區,需要駁多一程巴士先可搭校車第一站 囡囡confirmed 11月頭入學,仲未獲通知開家長會。另見隔離 topic 講傷殘症,不知申請資格如何呢?

原帖由 dada5 於 08-10-24 14:07 發表
moonmami,

我個仔有打齊針架.而且一定要俾私家醫生做簡單既身體檢查(醫生要填寫協康那張form)及驗大便.呢兩樣野我仔之前讀N1,學校都有要求既.

妳住邊區呀?要咁早搭校車,都真係幾辛苦喎.
妳囡囡幾時入學呀?明天學校 ...

Kaifung0106,
我住KT 頭,主任話頭一個星期返學要自行安排,如搭校車就會於入學後才安排。

原帖由 kaifung0106 於 08-10-24 17:45 發表
moonmami
你住官塘邊頭呀!我知道曉麗苑7:55上車.,7:30是不是官塘警局附近呀!

Hi kaifung 0106,

謝謝你的資料!想問吓你搭幾點班車,98a 車程要幾耐架?你也是在職媽媽嘛?我囡搭巴士要坐指定位,所以未肯定會否改為搭 MTR?

想知你囝囝頭一個星期返新校是否習慣,回家後有冇情緒波動?

原帖由 kaifung0106 於 08-10-27 21:50 發表
是呀!校車的安全帶要FIT身,所以要返咗學才可安排,頭一個星期是返半日,可以返全日才有校車,同時第一天還要有家長跟車的,你11月返,我哋可能會見面,你坐98A嗎?我通常在油站附近上車的差不多是15分鍾一班車 ...

回覆 # 的文章

我仲想問搭校車回程要耐?

我見搭692都 ok,只搭6個站,好似會快d。oic,原來搭校車第一站上車放學就第一站落車,都好。你幫老公手就好啦,我送完囡返學仲要趕返工,頭幾日返學仲要請幾日假。知道你囝囝返學後有進步,真好令人鼓舞   

原帖由 kaifung0106 於 08-10-28 22:25 發表
moonmami

朝早我通常8點出門口,坐8:15那班車,到厚德商場約8:45,我是在老公舖頭做打雜,返完學回來開舖10:00,根本是全職阿四
我跟車那天,約3:45開車先到鯉安苑約4:00,油塘4:10,藍田4:20,之後曉麗苑4:25再回蔣軍 ...

回覆 # 的文章

我只希望佢快 d 適應新校,進步還可慢慢來吧
‹ 上一主題|下一主題