用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 考完HKDSE揾暑期工
樓主: laumummy
go

考完HKDSE揾暑期工 [複製鏈接]

回覆:ANChan59 的帖子

睇番自己家族經驗,最佳做暑期工時間是細佬夠16歲後的S4上S5和S5上S6嘅暑期;經濟許可的話,考完DSE,一班中學同窗生去個長一點的旅行,總結人生一個段落。

引用:Quote:^曾小姐^+發表於+16-4-17+17:01+我仔

原帖由 pineapple0983 於 16-04-18 發表
我個做到臨JUPAS放榜,出糧即買左iphone,我地買比佢都唔制!
剩低的錢上莊時用晒
...
上莊真是洗費唔細。

引用:Quote:hogwarts+發表於+16-4-18+17:05+上莊

原帖由 pineapple0983 於 16-04-18 發表
係呀,其實我唔明點解ed錢唔由學校比......應該所有數都實報實銷嘛
雖然之前未係莊姐,但做嘅嘢都是為阿公 ...
和自己讀書的世界好唔同,上莊要用自己資源是預料中,但是比如 ocamp 的先期投入就不少了,GBus D ocamp 去墨爾本和東京,就真是聽到都覚得吃力。

重有D選舉 con 又會通頂幾十個鐘頭,大開眼界。

引用:Quote:原帖由+pineapple0983+於+16-04-18+

原帖由 ANChan59 於 16-04-18 發表
上什麼莊?學生會?系會?學會?選立法會都自籌選舉經費!
又對,班人仔對選舉好認真,本 con book 連政綱加年度計劃及指引共47頁,當中果然包括會計指引丶什麼活動由什麼評議會審批等等,真是怪不得有D學生看不起選舉委員會。 又離題了。

引用:Quote:hogwarts+發表於+16-4-18+21:19+又對

原帖由 ANChan59 於 16-04-18 發表
I guess similar guidelines as our good old days.
Yes, some are very similar with minor alterations.  I was most amused by the long hours of the con process.

引用:Quote:pineapple0983+發表於+16-4-19+15:40

原帖由 ANChan59 於 16-04-19 發表
上過莊會知道學到比付出的多,個心會舒服些。
因為学到的是書本及金銭買不到的經驗及友情。
立法會有經費,主要避免立法會淪為祇是有錢人才可以參加的俱樂部。

很多大學生就是通過參加系會活動,知道出任職務的責任與義務,不像某些上大人,想的是特權。

閣員要承擔開支多少,閣員可以自決,也算是個好的學習機會,有同學做 PT 都參加活動,因為很多事,不一定要論金錢、名聲或其他得失。

年輕就最好學得多樣化的經驗。

CHANLAM08    發表於 16-5-4 09:32
‹ 上一主題|下一主題