用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St stephen(Stanley) vs 高主教
go

St stephen(Stanley) vs 高主教 [複製鏈接]

我上年2個offer 都有,我揀左sscps,因為我仔係鬼馬型,中意玩,學術程度中等,我覺得sscps會較適合我仔,so far 我仔係好中意返學!!!而我都覺得學校係涵接小一都做得幾好!

我大仔較文靜,曾經讀過傳統學校,之後去左sscps,他都中意返學,適應得唔錯!多presentation ,令他多左機會站在人前面,個人自信左!升中壓力細好多

希望以上資料幫到大家!

yubaba 發表於 22-11-27 00:48
我諗我仔同你細仔幾似~ 唔係坐定定學唔得, 不過我同老公都唔想埋沒佢呢方面性格, 好想佢學得活D, 似乎SSPCS ...

我個人覺得英文程度係深,其他正常!我沒有和高主教和其他一線學校比較的分析!

學校鼓勵閱讀,風氣好好!小朋友大量閱讀會幫到學習好多!

ssmlee 發表於 22-11-28 08:57
我的大仔是文静,現在讀傳統谷的私小。雖然成績可以,但是更加文静。聽到你的大仔自信大左,真的覺得st st ...

我大仔係舊校成績唔錯,乖仔,老師眼中的模範生,上堂聽書,小朋友好易就satisfy 自己,無乜motivation 去接觸挑戰,因為老師都話他乖仔

我好衰,我覺得世界不至於係這樣,安份守己係重要,但其實世界係好大,有好多叻人勁人,所以好大膽去幫他轉。撞上疫情,無乜點返學,他都要較長時間去適應!

雖然他而家未至於話好大膽,好talkative ,好social個種人,但對我而言,他係進步了很多!

希望幫到你

ssmlee 發表於 22-11-29 15:10
謝謝你的分享。我也覺得這世界很大,有很多叻人,要站得住真的有很多原素。
...

最重要係自己心態,欣賞人地優點,對大家都有好處!
加油!
‹ 上一主題|下一主題